Sorteringsguide

Här får reda på hur du ska sortera ditt avfall.

Sortera direkt

ÅVC, ÅVS, sopkärlet eller Återbruket?

Vår sorteringsguide visar hur du ska sortera avfall som ska till en återvinnings­central eller till din soptunna. Brännbart avfall ska i första hand kastas i din egen soptunna. Skrymmande avfall som inte ryms i kärlet lämnas på återvinningscentralen.

Förpacknings­avfall som mjölkpaket, plast- , glas- och metallförpackningar får du inte slänga i soptunnan utan ska lämna på en återvinningsstation.

Det mesta går att återanvända

Det mesta går att återanvända

Genom att sortera och återvinna ditt hushållsavfall kan du minska dina kostnader. I Krokoms kommun finns fem återvinningscentraler (ÅVC) där du kan lämna sorterat grovafall och farligt avfall. Avfallet återvinns så långt det är möjligt.

Vid Krokoms ÅVC finns även Återbruket som tar tillvara på saker som inte används och sedan reparerar, putsar eller helt enkelt göra om dessa till nya föremål.

Här hittar du våra återvinningscentraler

Här hittar du mer information om Återbruket

Brännbart i det gröna kärlet

Brännbart i det gröna kärlet

Brännbart avfall ska i första hand kastas i din egen soptunna, det gröna kärlet. Om kärlet blir fullt kan du ställa en extra säck bredvid kärlet. Skrymmande avfall som inte ryms i kärlet lämnas på återvinningscentralen.

Här hittar du tider då sopbilen tömmer ditt kärl

Här finns anvisningar hur du ställer fram ditt kärl

Förpackningar till ÅVS

Förpackningar till ÅVS

På en återvinningsstation lämnar du förpackningar av plast, glas, papper och metall samt tidningar. Är någon container full eller har du synpunkter på städning, snöröjning och halkbekämpning vid återvinningsstationen? Ring 0200-88 03 11 (vardagar 08.00-20.00, helgdagar 10.00-16.00) eller gör en felanmälan på ftiab.se.

På ftiab.se kan du hitta en ÅVS nära dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du en sorteringsguide för ÅVS på ftiab.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vanliga frågor om sortering

Här finns de vanligaste frågorna om sortering

Var slänger jag däck?

Var slänger jag däck?

Däck omfattas av producentansvar. Det innebär att du ska lämna dina gamla däck från bil, mc och traktor till en återförsäljare. Du har rätt att lämna dem även om du inte köper några nya. Däcken ska vara demonterade från fälgen, annars har däckfirman rätt att ta ut en avgift för demonteringen. Om det handlar om stora mängder däck har däckåterförsäljaren rätt att hänvisa dig till Svensk däckåtervinning AB.

Gamla cykeldäck kan lämnas in hos en cykelåterförsäljare eller lämnas på återvinningscentralen. Även här gäller att däck och fälg ska vara separerade.

Var slänger jag kläder och skor

Var slänger jag min gamla båt?

Var slänger jag min gamla båt?

Uttjänta små fritidsbåtar kan lämnas på återvinningscentralen under förutsättning att de plockats isär och materialet källsorterats.

Var slänger jag explosiva varor som ammunition och fyrverkeripjäser?

Var slänger jag explosiva varor som ammunition och fyrverkeripjäser?

Explosiva varor som dynamit, tändhattar, ammunition och fyrverkeripjäser får inte lämnas på en återvinningscentral. Kontakta polisen för information hur du ska hantera avfallet.

Var slänger jag ensilageplast?

Varför samlar inte kommunen in matavfall?

Varför samlar inte kommunen in matavfall?

Det finns ingen biogasanläggning i regionen ännu. Målet är att en biogasanläggning ska finnas i regionen till 2025 och då kommer matavfall börja samlas in även i Krokom.

En anpassad biogasanläggning för att ta hand om matavfall är den bästa metoden. Avfallet rötas och tillbaka får man både energi i form av biogas och näring i form av rötrest.


Vad gör jag med min skrotbil?

Var slänger jag eternitplattor?

Var slänger jag hundlatrin?

Var slänger jag hundlatrin?

Om det finns insamlingskärl hanteras och töms det av den fastighetsägare, vägförening eller byalag som placerat ut kärlet. Enstaka hundbajspåsar kan slängas i i vanliga soporna/brännbart.

Kommunen har inga särskilda insamlingsställen för hundlatrin.

Vad ska jag göra med använd frityrolja?

Vad ska jag göra med använd frityrolja?

Häll frityroljan i en plastdunk eller en mjölkkartong, förslut och lägg i vanliga soporna/brännbart.

Frityrolja, fett, matfett eller matolja ska inte hällas i avloppet, eftersom det kan orsaka igensatta ledningar.

Hittar du inte det du söker?

Saknar du något i vår sorteringsguide? Fyll i formuläret nedan. Anger du din epostadress så kommer du få svaret på din fråga i din inkorg. Sedan uppdaterar vi guiden med din fråga.




skylt där det står återvinningsstation
Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny