Leva här

Mitt i Sverige, mellan stad och fjäll, finns en plats där det spritter av liv. Det är brokigt, okonstlat och lite tvärt emot. Hit flyttar människor. Här växer företag. Idéer frodas och själva livet får ta plats.

Leva här

Tre personer på picknick framför en fors där en fiskare står.

I Krokoms kommun finns 193 byar som tillsammans med den ständigt närvarande naturen sätter sin prägel på området. I byn möter du stolthet, drivkraft och hjälpsamhet. Varenda en är viktig. Alla är välkomna. Här finns plats att växa.

I vår del av landet lever vi livet som det var tänkt att levas: Tillsammans, tryggt, enkelt. Nära den service som behövs och med tid till det viktigaste. Uppkopplad och avkopplad mitt i världen. Här samsas tradition och innovation. Den lilla världen och den stora. Vägen till framtiden går genom byn.

Lika delar glöd, tjurskallighet och en vilja att göra gott för den egna bygden lägger grunden för en drivkraft utöver det vanliga. Du hittar den i föreningar, byalag och i företag och resultatet är arbetstillfällen, produkter med internationell lyskraft, kultur- och idrottsevenemang, skratt och gemenskap.

Naturen är en ständigt närvarande kraftkälla. Milsvida fjäll, djupa skogar, glittrande sjöar och tätortsnära andningshål inspirerar till både äventyr och återhämtning. Det finns alltid något att hitta på och du behöver varken anmäla dig eller trängas i kö.

Få människor på en stor yta gör att alla är viktiga och får plats precis som de är. Här pratas jamska, skånska, samiska, arabiska. Här finns svängrum för idéer och tankar, och närhet till stadens utbud och möjligheter. Det skapar frihet, påhittighet och ett välkomnande klimat.

Välkommen!

Bo

I tätort eller på landsbygd? Hyra eller köpa? Eller kanske bygga ett eget hus? Möjligheterna är många att hitta ditt drömboende i vår kommun.

En stor del av bostadsmarknaden består av egna hus eller gårdar. Om du inte hittar det du söker kan det vara en god idé att kontakta byalaget i den by du är intresserad av. Byalaget har ofta bra koll på tillgängliga hus.

Här hittar du information om att skaffa bostad

Hyreslägenheter

Hyreslägenheter

Krokomsbostäder, vårt kommunala bostadföretag erbjuder välskötta lägenheter i trevliga utemiljöer på tretton platser runt om i kommunen.

Här kan du söka lediga lägenheter och ställa dig i kö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunens tomter till salu

Kommunens tomter till salu

Vi har många lediga småhustomter till försäljning i ett flertal byar.

Här hittar du information om lediga småhustomter

Privata tomter till salu

Privata tomter till salu

Här hittar du kontaktuppgifter till några aktörer som säljer tomter:

Privata fastighetsägare och hyresvärdar

Privata fastighetsägare och hyresvärdar

Här hittar du kontaktuppgifter till några fastighetsägare som har bostäder att hyra ut.

  • Mats-Olof Mattsson, 073 180 00 00 - fastigheter i Nälden
  • Jonas Nord, 073 180 50 00 - fastigheter i Krokom och Hissmofors
  • Karl Enarsson, 073 184 70 00 - fastigheter i Nälden, Laxviken och Rönnöfors
  • Rasmus Eijvergård, 070 694 94 03 - fastigheter i Nälden

Ekobyn Ladriket

Ekobyn Ladriket

I Kaxås bygger privata krafter Ekobyn Ladriket, en unik satsning på nya hus för unga familjer. Projekt Kaxås har på sin hemsida också sammanställt vilka befintliga hus i området som är till salu.

Länk till Projekt Kaxås hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Skola och förskola

Skola och förskola

Krokoms kommun är den mest barn­rika kommunen norr om Mälardalen. Närheten till naturen skapar goda för­utsättningar för aktiviteter och lärande utomhus. Kommunen jobbar aktivt med pedagogisk kvalitet och att skapa en likvärdig skola för alla.

I Lärarförbundets ranking av Sveriges bästa skolkommuner landade Krokom på plats 37 av 290. På alla 16 skolor och 22 förskolor har kommunen lyckats bra med att rekrytera behöriga lärare och det finns stabilitet i chefsleden.

I kommunen finns tre naturbruks­gymnasier – Torsta och Dille Gård i Ås samt Wången i Alsen.

Här kan du läsa mer om skola och förskola i Krokoms kommun

Näringsliv

Näringsliv

I Krokoms kommun finns företagare i varenda liten by. Totalt cirka 2 000 registrerade företag på knappa 15 000 invånare. De flesta är små, bara trettio företag har fler än trettio anställda. Flera av de större finns inom tillverk­nings­industrin. De gröna näringarna är betydande i hela kommunen, med exempelvis lantbruk, skogsföretag, renskötsel, livsmedelsproduktion och mathantverk. En styrka hos närings­livet i Krokoms kommun är mång­sidigheten: här finns företag inom alla branscher. Det bidrar till en grund­läggande stabilitet och motstånds­kraft mot konjunktursvängningar.

Här kan du läsa mer om näringsliv

Jobb

Jobba hos oss

I Krokoms kommun finns några av Sveriges viktigaste jobb. Här får du möjlighet att göra stor skillnad i människors liv, men också att själv växa och utvecklas. Vi erbjuder dig många olika vägar till jobb.

Här kan du läsa mer om lediga jobb och andra vägar till arbete

Kultur och fritid

Kultur och fritid

Vi erbjuder ett brett kulturutbud för både barn och vuxna med förankring i det lokala föreningslivet, bygdens traditioner och historia. För dig som vill ha en aktiv fritid är möjligheterna många och var du än är har du nära till skog, sjöar och vattendrag.

Här kan du läsa mer om kultur, fritid och friluftsliv

Se och göra

Se och göra

Öppna dina sinnen. Släpp in tyst­naden och lugnet. Fyll dina lungor med fjälluft. Intryck av skog, mark och vatten. Här finns inte mycket som beg­ränsar i varken tid eller rum. Här finns ett smörgåsbord av upplevelser att upptäcka, uppleva och njuta av.

Här kan du läsa mer om vad som finns att se och göra

En del av Sápmi

En del av Sápmi

Krokoms kommun ligger i den sydsamiska delen av Sápmi, samernas land. Samerna har levt på den här platsen genom historien, långt innan nations- och kommungränser drogs upp. Det samiska arvet och kulturen är levande i Krokoms kommun. Här finns tre samebyar – Jiingevaerie, Jovnevaerie och Njaarke och en aktiv samisk förening, Jijsen sibrie, som arbetar för att bevara det samiska språket, traditionerna och kunskapen.

Det bor uppskattningsvis runt två­hundra samer i Krokoms kommun som är en så kallad samisk förvalt­ningskommun. Det innebär till exempel att samerna har rätt till förskole­verk­samhet och äldreomsorg på samiska och rätt att prata samiska i kontakt med kommun och andra myndigheter i området.

Meny