- Startsida
- Flytta hit
- Leva här
- Offerdalsbygden
Offerdalsbygden
Offerdalsbygden är en del av Krokoms kommun där framtidstron och kreativiteten är särskilt stark. Hit flyttar unga familjer och turismen är på frammarsch. Ett aktivt skogs- och jordbruk gör landskapet öppet och böljande.
Samisk kultur, föreningsliv, idrott och alla former av friluftsliv är naturliga delar av vardagen. Den som vill vara aktiv saknar ingenting. Här finns omtalat fina fiskevatten och möjligheter till jakt. Området har en egen alpin skidanläggning i Almåsa som lockar både världsstjärnor och barnfamiljer. Även kulturen har en framträdande roll med flera starka ideella arrangörer som ger plats åt såväl lokala som internationella artister. Östersund med arbetsmarknad, flygplats och universitet finns inom behändigt pendlingsavstånd.
Skolan
I den här delen av kommunen finns två skolor, en större i Änge med cirka 250 elever från förskoleklass till årskurs nio, samt en mindre skola i Kaxås med cirka 50 elever från förskoleklass till sjätte klass. I både Änge och Kaxås finns fritidsverksamhet och förskola.
Vid Änge förskola finns den samiska avdelningen Naestie med målsättning att bedriva undervisning helt på samiska. Allt för att ge samiska barn möjlighet att utveckla språket och delaktigheten i den samiska kulturen.
Boende
I Änge, Ede och Kaxås finnshyresrätter, men i övrigt består bostadsmarknaden framför allt av egna hus eller gårdar. I Kaxås bygger privata krafter Ekobyn Ladriket, en unik satsning på nya hus för unga familjer. Projekt Kaxås har på sin hemsida också sammanställt vilka befintliga hus i området som är till salu. Det finns lediga hus även i andra delar av Offerdalsbygden. Om du inte hittar vad du söker via vanliga kanaler kan det vara en god idé att kontakta byalaget i den by du vill flytta till. Byalaget har ofta bra koll på tillgängliga hus. För hyresrätt kontakta kommunens bostadsbolag Krokomsbostäder.
Näringsliv
I Offerdalsbygden, precis som i hela kommunen, är de gröna näringarna viktiga. Här finns många företag inom till exempel skogs- och lantbruk, bygg och industri. Turismen växer och den småskaliga naturturism som företag i området erbjuder har blivit allt mer efterfrågad. Speciellt för bygden är också många framträdande företagare inom kultur och de kreativa näringarna.
En del av Sápmi
I Offerdalsområdet finns två samebyar – Jovnevaerie och Njaarke. En sameby är både en ekonomisk samarbetsform och ett geografiskt område där renskötselföretagen får bedriva renskötsel. Samebyn sträcker sig från skogen i inlandet och upp på fjället. Det är glesbefolkade områden och samerna bidrar till att hålla igång skolan, affärer och annan service.