Båtar som ligger förtöjda i hamnen

Kommunens sydvästra delar

I Krokoms kommuns sydvästra del, mellan Östersund och Åre trivs många – barnfamiljer, unga och äldre. Några har bott här i genera­tioner, andra har flyttat hit från grann­byn eller från andra sidan jorden.

De som valt att bo här brukar säga att de får både och: närhet till både tätort och landsbygd, fjäll och båtliv, bra jobbmöjligheter och en rik fritid. Entreprenörsandan är stark. Här finns anrika industrier, småföretag och ett aktivt jord- och skogsbruk. På flera orter är idrotten och kulturen en samlande kraft och den som till exempel vill spela hockey, fotboll, pingis, utöva friidrott, motorsport, sjunga i kör eller spela teater hittar snabbt likasinnade.

Skolan

Det här är den mest barnrika och expansiva delen av kommunen. Här finns tio skolor, från kommunens minsta i Alsen – med cirka 30 barn från förskoleklass till sjätte klass – till större skolor exempelvis Nälden och Krokom. I Ås byggdes för några år sedan en helt ny skola och nu planeras för en ny skolbyggnad i Nälden. Även Rödöns och Aspås skolor växer och ska få utökade lokaler. Kommunens grundsärskola ligger i Dvärsätt och är mycket omtyckt. Fritidsverksamhet erbjuds på alla skolor och det finns 13 förskolor i området.

Boende

Vill du bo här finns det mycket att välja på - lägenhet, bostadsrätt, flerfamiljshus och egna hus och gårdar. Efterfrågan på boende är stort bland annat i Ås. Flera byggprojekt har genom­förts de senaste åren och ytterligare är på gång. Även på andra orter längs E14 mot Åre ökar efterfrågan på boende. I Nälden jobbar kommunen med en ny detaljplan som ska möjliggöra fler bostadshus. I Aspås plane­ras för nyproduktion av hyresrätter. På flera orter erbjuder kommunens bostadsbolag Krokoms­bo­städer hyreslägenheter, och i Alsen har bolaget även trygghetslägenheter.

Näringsliv

Näringslivet är mångsidigt i de sydöstra delarna av Krokoms kommun. Här finns allt från kon­sult­­fir­mor, detaljhandel och service till stora skogs-, entreprenad- och industriföretag. Nälden och Trångs­viken är kända för sin före­tagaranda och här finns flera större företag, främst inom tillverk­nings­industrin. I hela om­rådet är de gröna näringarna starka och här finns till exempel både produktion och förädling av livsmedel.

Karta över sydvästra delen av Krokoms kommun

Om bygden

Text

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny