- Startsida
- Förskola och skola
- Grundskola
Grundskola
I Krokoms kommun finns 16 skolor. Från mindre byskolor, med undervisning upp till årskurs sex, till större skolor med undervisning från förskoleklass till årskurs 9.
I Sverige har vi skolplikt för barn mellan 6 och 16 år. Grundskolan omfattar förskoleklass, årskurs 1-9, anpassad grundskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet.
Utbildningen bygger vidare på förskolans undervisning. Grundskolans undervisning bygger vidare med grundläggande kunskaper för det livslånga lärande och alla elever ska ges förutsättningar att nå så långt som möjligt mot målen. Alla elever ska också ges enskilda förutsättningar att lyckas utifrån de behov och förmågor som den enskilde eleven har. Elever med ett annat modersmål än svenska ska ges möjligheter att utveckla sitt modersmål. Elever som tillhör någon av de nationella minoriteterna ska ges förutsättningar att utveckla både sitt modersmål och fördjupa sin identitet samt lära sig mer om sitt folks kultur.
Samisk förvaltningskommun
Krokoms kommun är samiskt förvaltningsområde vilket innebär att elever som till hör det samiska folket har särskilda rättigheter till sitt språk och sin kultur.
Förskoleklass
Förskoleklass
Det år som barnet fyller sex år ska det börja i förskoleklass. Förskoleklassen ska stimulera barnets utveckling och lärande och förbereda barnet för fortsatt utbildning. Lek och skapande är viktiga delar i verksamheten. Kallelse till förskoleklass skickas tillsammans med ansökan om modersmålsundervisning till dig som är vårdnadshavare. Kallelsen hänvisar till den skola som ligger inom ditt upptagningsområde.
Barn som tillhör den anpassade grundskolans målgrupp har tills vidare skolplikt från årskurs 1.
Val av skola
Val av skola
Alla elever hör till en särskild kommunal grundskola. Det är oftast den skola som ligger närmast hemmet och den kallas för anvisningsskola. Alla kommunala skolor har platser reserverade för de barn som bor och är folkbokförda inom respektive skolas upptagningsområde. Om du vill byta till en annan kommunal skola kan du göra det när som helst under året.
Ansökan om att byta skola gäller som längst till kommande läsår, du kan med andra ord inte boka en plats för ditt barn flera år i förväg. Ansökan skickas till den skola du vill byta till. Rektor på skolan beviljar eller avslår ansökan beroende på om det finns plats eller inte.
Bedömning och betyg
Bedömning och betyg
För att kunna utvecklas och nå goda resultat är det viktigt att utvärdera hur arbetet i skolan går. Från årskurs ett till och med fem ges skriftliga omdömen varje år. Första gången betyg ges är i slutet av höstterminen i årskurs sex. Därefter får eleven ett nytt betyg i slutet av varje termin fram till våren i årskurs nio då slutbetyget sätts. Det är med slutbetyget eleven söker vidare till gymnasieskolan.
Skriftliga omdömen och individuell utvecklingsplan
Det skriftliga omdömet sammanfattar vad eleven kan och har lärt sig och vad som eleven behöver jobba vidare med. Det skriftliga omdömet är en del i den individuella utvecklingsplanen och ett komplement till det som tas upp i utvecklingssamtalen.
Information om ditt barns skolgång - InfoMentor
Information om ditt barns skolgång - InfoMentor
I Krokom har vi en digital lärplattform som heter Infomentor. Syftet är att samla all dokumentation om rör ditt barn på ett ställe där du som vårdnadshavare enkelt kan få en överblick över ditt barns studier. Infomentor är också en informationskanal mellan vårdnadshavarna och skolan som ska bidra till delaktighet och inflytande. Alla vårdnadshavare samt elever i årskurs 7-9 har inloggning till InfoMentor.
Syfte med digital elevdokumentation:
- Visa elevers utveckling
- Underlätta och förbättra uppföljning
- Enklare att koppla till skolans mål
- Underlätta delaktighet för elever och föräldrar
- Skapa kontinuitet vid byten av lärare, grupp och skola
Systemet används även till att anmäla frånvaro, schema, veckoplaneringar och övrig information.
Dokumentationen sparas under elevens hela skolgång och gallras enligt kommunens dokumenthanteringsplan efter avslutad grundskola.
länk till InfoMentors inloggningssida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Digitala verktyg i skolan
Digitala verktyg i skolan
I de flesta av skolornas klassrum och i ett flertal förskolor finns bredband och teknisk utrustning. Tekniken fungerar som hjälpmedel och ökar möjligheten att använda aktuellt material i undervisningen. Digitala resurser ger eleverna tillgång till läromedel, fack- och skönlitteratur samt film.
Vad är ett digitalt verktyg?
Med digitalt verktyg menas dator, Chromebook eller surfplatta. Alla elever i årskurserna 6-9 får låna ett personligt digitalt verktyg.
Regler och information för lån av digitalt verktyg för elever Pdf, 152 kB, öppnas i nytt fönster.
Överenskommelse för lån av digitalt verktyg för elever Pdf, 227.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Skadeanmälan digitala verktyg Pdf, 212.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Undervisning i modersmål
Undervisning i modersmål
Om ditt barn har ett annat modersmål än svenska finns möjligheten att få modersmålsundervisning i grundskolan. Undervisningen syftar till att barnet ska utveckla kunskaper i och om sitt modersmål och kunna uttrycka sig i olika sammanhang. Samtidigt ska barnet utveckla sin tvåspråkiga identitet och kunskap och tillgodogöra sig arbetet i skolan.
Barnet kan få undervisning i modersmål om:
- En eller båda vårdnadshavarna har ett annat språk än svenska som modersmål
- Språket används i barnets vardag
- Barnet har grundläggande kunskaper i språket
- Barnet eller vårdnadshavaren önskar att barnet ska få undervisning
Kommunens skyldighet att ordna undervisning
Om det finns tillgång till lämplig lärare är kommunen skyldig att ordna undervisning i ett språk om minst fem elever väljer språket. När det gäller undervisning i minoritetsspråk är kommunen skyldig att anordna undervisning även om färre än fem elever väljer språket.
Tillsammans med Sameskolstyrelsen anordnas samisk undervisning vid skolor inom Änge och Föllinge rektorsområde.
Ansök om undervisning i modersmål
För undervisning från och med höstterminen – ansök senast den 1 april.
För undervisning från och med vårterminen – ansök senast den 1 november.
Mat och måltider
Mat och måltider
Vi vill att barnen i förskolan och skolan ska få en smakupplevelse när de ska äta sin lunch. Därför väljer vi så ofta vi kan maträtter som vi tillagar från grunden när vi bestämmer matsedeln.
Våra måltider ska vara av hög kvalitet. Varje dag serveras salladsbuffé, hårt bröd, smör och mjölk. Ungefär tjugo procent av det vi köper in är ekologiska produkter.
Vi strävar efter variation i matsedeln. Vi serverar typiska svenska maträtter, husmanskost, men även rätter med inslag från andra länder och kulturer. En viktig målsättning för oss är att måltiderna serveras i trivsamma lokaler så att våra gäster kan äta med god aptit i lugn och ro.
Specialskolor
Specialskolor
Elever som på grund av sin funktionsnedsättning eller andra skäl inte kan gå i grundskolan enligt kap 7, 6 § i skollagen har möjlighet att gå i specialskolan. Specialskolan är en egen skolform som drivs i statlig regi av Specialpedagogiska skolmyndigheten. Specialskolan består av förskoleklass till årskurs 10 och är till för elever:
- som är döva eller har hörselnedsättning samt har kombinerad syn- och hörselnedsättning,
- med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättningar,
- med grav språkstörning,
- med medfödd dövblindhet och
- som är döva eller har hörselnedsättning i kombination med intellektuell funktionsnedsättning
Specialskolorna finns i Umeå, Härnösand, Stockholm, Örebro, Vänersborg och Lund.
Mer information om specialskolor finns på Specialpedagogiska skolmyndighetens hemsida.
Länk till information om specialskolor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster
- Anmäla utflytt - skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansöka om byte av skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansökan om ledighet för elev Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Blanketter för undervisning i modersmål Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- InfoMentor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Läs mer
Vad blir det för mat?
- Här hittar du grundskolornas matsedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolverket
- På Skolverkets hemsida hittar du mer information och översättningar på olika publikationer.
- Grundskolans läroplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Skolverkets publikationsdatabas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Jämför grundskolor
- Skolverkets utbildningsguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.