- Startsida
- Förskola och skola
- Grundskola
- Kulturskola
Kulturskola

Kulturskolan är mötesplatsen för elever i grundskolan som vill upptäcka glädjen och kreativiteten i musik, sång och övriga kulturella uttryck.
Krokoms kulturskola är frivillig. Kulturskolans uppgift är att lära kommunens elever att spela ett instrument eller sjunga och fördjupa sitt intresse för musik, samt upptäcka andra kulturella uttryck. Vi erbjuder minst 20 speltillfällen per läsår. Dessa leds av kunniga pedagoger och kan bestå av:
- Instrument- eller sånglektioner
- Att spela eller öva i grupp
- Att repetera inför ett framträdande
- Att uppträda
Vi har även kortare projektkurser, till exempel Bild och form. Både instrument, sång och projektkurser bokas i vår kurskatalog.
Boka din kurs i Kulturskolan
Det går att boka en kurs i kulturskolan under hela läsåret och det gör du genom att gå vidare via länken till vår kurskatalog.
Länk till kurskatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du inte hittar önskad kurs kan du göra en intresseanmälan.
OBS! Intresseanmälan är varken en köplats eller en anmälan, utan innebär endast att vi kan kontakta dig om ledig plats uppstår eller vid kommande kurskatalogsläpp.
Länk till intresseanmälan Länk till annan webbplats.
Ansök om ledighet för deltagande i kulturskolan, om din lektion är lagd under lektionstid.
LÄNK TILL ANSÖKAN OM LEDIGHET FÖR DELTAGANDE Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Klicka här för att läsa mer om kulturskolan
Om kulturskolan
Kulturskolans uppgift är att lära kommunens elever att spela ett instrument eller sjunga och fördjupa sitt intresse för musik, samt upptäcka andra kulturella uttryck. Vi erbjuder minst 20 speltillfällen per läsår. Dessa leds av kunniga pedagoger och kan bestå av:
- Instrument eller sånglektioner
- Att spela eller öva i grupp
- Repetera inför ett framträdande
- Att uppträda
Undervisning i två nivåer
- Ämneskurs – ger grundläggande kunskaper och möjlighet till fördjupning
- Särskild kurs – för elever som visat stort intresse, ambition och färdighet i undervisningen. Särskild kurs kan antingen innebära längre lektionstid på ett instrument eller lektioner på två olika instrument.Det är läraren som rekommenderar elever till undervisning i särskild kurs.
Vilka instrument kan jag välja på?
Instrument
Från årskurs ett kan elever börja spela stråkinstrument eller blockflöjt. Undervisningen för nybörjare sker primärt i grupp, men vi anpassar och förändrar grupperingar efterhand för att undervisningen ska bli så bra som möjligt.
Från och med årskurs tre kan elever även välja något av övriga instrument och de behöver inte ha spelat fiol eller blockflöjt innan.
Stråkinstrument
- Fiol finns i olika storlekar
- Cello är så stor att du måste sitta och hålla den mellan knäna.
Blåsinstrument
- Blockflöjt – finns i olika storlekar, rådgör gärna med din musiklärare innan du köper din blockflöjt
- Tvärflöjt
- Klarinett
- Saxofon
- Trumpet
Piano/keyboard
Båda är klaviaturer, man spelar på tangenter och de ser likadana ut på båda instrumenten.
Stränginstrument
- Gitarr
- Elgitarr
- Elbas
Trummor
Dragspel
Sång
Låna eller hyra instrument
Låna eller hyra musikinstrument
Under den första terminen som du deltar i undervisningen får du låna blås- och stråkinstrument (gäller ej blockflöjt) utan kostnad.
Från och med andra terminen kan du få hyra blås- och stråkinstrument (gäller ej blockflöjt) för 300 kronor per termin. Detta gäller förutsatt att det finns tillräckligt många instrument tillgängliga.
Att tänka på som elev i Kulturskolan
Att tänka på som elev i kulturskolan
Spelbok köper eleven själv, läraren ger råd om vilken bok som ska köpas. Spelbok och instrument ska alltid tas med till lektionerna.
Det är viktigt som elev att komma ihåg att det är den tid som man övar mellan lektionerna som avgör hur mycket man kommer att lära sig.
Avgift kulturskola
Avgift kulturskola
Kulturskolan tar ut en avgift för varje termin. För tredje barnet inom samma hushåll är Kulturskolan avgiftsfri.
Ämneskurs: 600 kronor per termin
Ämneskurs + särskild kurs: 800 kronor- per termin
Projektkurs: En del projektkurser finansieras av kulturrådet och är därmed avgiftsfria. Övriga projektkurser kostar 300 kronor per termin.
Avgiften betalas inte tillbaka om en elev har påbörjat en termin och väljer att avsluta undervisningen under terminen.
Övrig verksamhet
Övrig verksamhet
Kulturskolan har förutom lektioner för enskilda elever också samarbete med kommunens grundskolor, dels genom musikbussen som besöker olika skolor och dels genom att bedriva musikundervisning i klass på några skolor.
Kulturskolan anordnar också projektkurser på olika orter i kommunen, då elever kan få prova på andra kulturella uttryck, som t ex dans och hantverk.