Grubbdalsleden

Illustration över leden

Leden till Grubbdalen och Grubbdalens naturreservat följer de gamla stigarna som ledde till fjällägenheterna i området. Här passeras Höberg som ockuperades under Gröna vågens högtidsdagar.

Leden går vidare förbi Höbergstjärnarna och tangerar i princip riksgränsen i höjd med vadet över Arvassån. Här upplever du ostörd och fjällnära natur, artrikedom och en spännande historia i dalgången som runt förra sekelskiftet livnärde inte mindre än åtta familjer i skuggan av fjällen.

Hela området är präglat av samiskt liv. Här finns både lämningar från gamla tiders fångstkultur och moderna anläggningar för nu - tida renskötsel. Se fjällkartan Z 5.

Terräng och ledbeskrivnig: Vid ledens start vid Lill- Kingen finns såväl dass som informationsskyltar. Leden följer sedan Grubbdalsåns norra sida genom dalgången parallellt med norska gränsen och fjällen på andra sidan riksgränsen. Leden går övervägande genom skog och innehåller inga större stigningar eller särskilda svårigheter, däremot två stycken vad. Ett alldeles i början över Kingån och ett i slutet på vandringen över Arvassån. Såväl i början som i slutet av leden finns ett vindskydd för rast. Leden är röjd och märkt med orangefärgade stolpar.

Ledens start: Lill-Kingen

Ledens längd: Enkel väg Lill-Kingen – Grubbdalen 15 km

läs mer på ansättfjällens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Service

Kategorier
Vandring, Historiskt


Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny