Ansättenåleden

Ansättåleden går i vacker fjällnatur och passerar flera fiskrika tjärnar.

Lummig stig med vandrare i bakgrunden.

Den passerar även Ansättån canyon– en spännande upplevelseplats med forsande vatten, grytor och håligheter. Sedan följer den Ansättån ända upp till raststugan nära Ansättbyn. Därifrån kan man vandra västerut mot Stora Stensjön eller österut mot Bakvattnet.

Terräng och ledbeskrivning: För den som inte vill gå hela leden finns bilväg till Ansättåns Canyon. Canyonområdet är en perfekt utgångspunkt för vandringar till Rörvattnet eller Bakvattnet.

Vid Ansättåns canyon finns informationstavlor om områdets geologi och natur. Leden går omväxlande på landsväg, skogsbilväg och skogsterräng. Vägarna är lätta att gå, i terrängen rekommenderas stövlar.

Vindskydd och rastplatser finns vid Bustadtjärn, bron över Ansättån, Ansättåns Canyon, Ansättåsågen och Ansättåns raststuga (som även har övernattningsmöjligheter).

Området runt Ansättbyn tillhör Oldflån- Ansätten naturreservat. Ansättåleden är märkt med röd färg.

Ledens start: Rörvattnet eller Bakvattnet. Ledens längd: Ansättåleden (från Rörvattnet till raststugan) är ca 16 km lång. Därifrån till Bakvattnet är det 10 km. Leden är enkel att gå och det är lätt att finna vägen. Området kring Ansättåns Canyon ska dock beträdas med stor försiktighet (branta sidor och strida strömmar).

Läs mer på Ansattfjallen.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Illustration över leden

Service

Kategorier
Vandring


Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny