Hotagsbygden och Föllinge

Oavsett om du är proffs eller nybörjare inom vandring så kan du rikta in kompassen mot Krokoms kommun. Krokom kan stoltsera med en av Europas sista vildmarker, nämligen Hotagens naturreservat, där bara orken och tiden sätter stopp för äventyret. Du får heller inte missa vårt berömda blomsterfjäll Ansätten, dit människor från hela världen kommer för att botanisera bland vackra växter i storslagen miljö.

Här nedan presenterar vi tips som leder dig på rätt väg i kommunens nordöstra delar, oavsett om du vill vara borta flera dagar eller bara någon timme.

Karta över Hotagen-Föllinge-området

Du har väl inte missat Vandringspassen i Ansättfjällen i sommar? Tio leder ingår; Andrum, Ansättåleden, Barnens naturstig, Björnklumpen, Blomsterleden, Buvägen, Finntjärnleden, Kommissionsleden, Strömhöjden och Önruleden. Vandringspass och stämpel finns i starten av varje led. Där kan man också lämna sina stämplade kort. Ge dit ut och ta stämplar!

Läs mer på Vandring i Ansättfjällenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hitta Ansättfjällens vandringsleder i karta via Google-mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Almdalen

  Ge dig ut på en vandring i vildmarken och passa på att besöka Almdalens Fjällgård som ligger i Hotagens naturreservat.

 • Andrum, Ansättfjällen

  Andrum är en promenadslinga i övre delarna av Häggsjövik. Den är kulturhistoriskt intressant och erbjuder mötesplatser för både rekreation och reflektion.

 • Ansättenåleden, Ansättfjällen

  Ansättåleden går i vacker fjällnatur och passerar flera fiskrika tjärnar. Den passerar även Ansättåns canyon – en spännande upplevelseplats med forsande vatten, grytor och håligheter. Sedan följer den Ansättån ända upp till raststugan nära Ansättbyn

 • Barnens naturstig, Ansättfjällen

  Barnens naturstig välkomnar speciellt barn i åldern 5-12 år. Men även vuxna får gå med. Här får man uppleva en gammal granskog med lavar i träden och mjuka mossor på marken. Man får känna skogens dofter och lyssna till fåglarnas kvitter.

 • Björnklumpen, Ansättfjällen

  Uppe på Björnklumpen finns en björnsax. Det är en fälla som man använde färr för att fånga rovdjur. Nu får saxar inte användas.

 • Blomsterleden, Ansättfjällen

  På en vandring till Ansättens topp kan du se en stor mängd växter, bland annat orkidéer. Ta gärna med flora och lupp!

 • Buvägen, Valsjöbyn till Myhrbodarna

  Buvägen startar vid Övre Valsjöbyn och går via Valsjöbodarna till Myhrbodarna.

 • Finntjärnleden, Ansättfjällen

  Vandra den gamla stigen till Pe- Ersa bodarna. Upplev de vida vyerna och låt tankarna gå till den tid då man gick med djuren här upp till fäbodarna. I fantasin kanske du kan höra kossornas bjällror och se getterna skutta.

 • Grubbdalsleden, Ansättfjällen

  Leden till Grubbdalen och Grubbdalens naturreservat följer de gamla stigarna som ledde till fjällägenheterna i området. Här passeras Höberg som ockuperades under Gröna vågens högtidsdagar.

 • Kommissionsleden, Ansättfjällen

  Leden startar i någon av byarna Rötviken eller Hotagen och följer den över 100 år gamla stigen mellan byarna. Här får man härliga naturupplevelser och vackra vyer över bygden och Hotagssjön.

 • Nöjdfjället runt

  Det här är en vandring där du börjar direkt på kalfjället med en fantastisk utsikt.

 • Storholmsjö naturreservat, Ansättfjällen

  Tre kilometer väster om Storholmsjö, efter vägen mot Åkersjön, ligger ett skogsområde med mycket höga naturvärden. Storholmsjö naturreservat.

 • Strömhöjden, Ansättfjällen

  Upplev den fina utsikten från utsiktstornet på Strömhöjden. Vandra i gammelskog och njut av det forsande vattnet i Hasslingsån.

 • Önruleden, Ansättfjällen

  Leden upp till Fjället Önrun i Åkersjön är lätt att vandra och man kommer högt upp och kan njuta av milsvid utsikt. Den kallas till och med för "Sveriges vidaste vy". Önrun når 856 möh.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny