Vandra

Vandring på en spång mot ett fjäll.

Att vandra i Krokom är beroendefram­­kallande och kan stärka din hälsa. Fjälluft i Krokoms kommun innehåller 78 procent kväve, 21 procent syre och 200 procent upplevelser. Vandring kan förbättra ditt blodflöde och orsakar ett bättre humör. Om du slutar att vandra löper du större risk att bli en soffpotatis. Skydda barnen. Ta med myggmedel.

Välkommen på äventyr!

Vi har delat upp vår stora och vackra kommun i tre vandringsområden för enklare överblick.

Hotagsbygden och Föllinge finner du i den nordöstra delen. Offerdalsbygden i den nordvästra delen och i kommunens södra del hittar du Stråket.

Studera våra vand­rings­områden närmare

  • Hotagsbygden och Föllinge

    Oavsett om du är proffs eller nybörjare inom vandring så kan du rikta in kompassen mot Krokoms kommun. Krokom kan stoltsera med en av Europas sista vildmarker, nämligen Hotagens naturreservat, där bara orken och tiden sätter stopp för äventyret. Du får heller inte missa vårt berömda blomsterfjäll Ansätten, dit människor från hela världen kommer för att botanisera bland vackra växter i storslagen miljö.

  • Offerdalsbygden

    Få områden i Europa erbjuder sådan mångfald för den som vill upptäcka naturen på riktigt nära håll – alltså till fots. I Krokoms kommun hittar du allt från familjevänliga leder på lågland, till uråldriga stigar på vidsträckta fjäll. Naturen är världens bästa lekplats, och ett tempel för njutning. Så tveka inte – utan upptäck vilda Krokoms kommun till fots du också!

  • Stråket

    Stråket i Krokoms kommun som går mellan Östersund och Åre bjuder på vandringsturer för den som vill ta sig ut på en upptäcksfärd. Oavsett om du vill ta en kortare familjetur och uppleva natur- och kulturskatter eller gå på en dagsetapp längs pilgrimsleden S:t Olavsleden, så är Krokoms kommun en perfekt utgångspunkt!

Inspirationsbilder från våra vandringsleder

Två vandrare vilar ut med en sjö och ett fjäll som utsikt

Vilopaus i Alsen efter S:t Olavsleden med magisk utsikt över Alsensjön och Åreskutan. S:t Olavsleden går från hav till hav genom renskötselns landskap och historiska platser.

Två människor på ett fjäll där den ena håller solen i handen

Fångar solen i handen på toppen av Oldklumpen. I Oldfjällen är de flesta lederna omarkerade och passar den erfarne vandraren som vill ut på flerdagarstur.

Bergtjärn vid Jänsmässholmen

Trolska Bergtjärn 30-40 minuters promenad från Jänsmässholmen. Tillgänglig för alla åldrar, barnfamiljer, äldre, unga och alla däremellan.

Utsikt över vacker bygd med fjäll i bakgrunden. En lätt vandring på tre kilometer, ta med barnen!

Den bedårande utsikten från Hällberget i Kaxås. I bakgrunden syns Oldfjällen. En lätt vandring på tre kilometer. Ta med barnen!

Information och tips

Översiktskarta

Översiktskarta

Klicka på ett område i kartan för att se vandringsmöjligheter där. Kartan är klickbar och leder dig till respektive vandringsområde.

Stråket Västbygden Hotagen Föllinge Offerdal Rönnöfors Stråket Västbygden

Populära boenden i Krokoms kommun

Här hittar du vanliga boenden under ditt besök i vår stora kommun. Kolla alltid öppettider och andra faciliteter direkt med boendet.

Vill du flytta hit?

Du har närmare de härliga vandringsmöjligheterna som erbjuds om du flyttar hit. Läs berättelserna från våra 193 byar.

Det är det bästa som har hänt mig, det här var platsen jag hela tiden längtade till som liten, det är lugnt och skönt här.

Här nedan kan du läsa berättelser där flera har tagit steget och flyttat till någon av våra 193 byar. Välkommen till Krokoms kommun!

Berättelser från våra 193 byar

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny