S:t Olavsleden, Jämtland

S:t Olavsleden går från hav till hav genom renskötselns landskap och historiska platser.

kartbild över s:t olafsledens sträckning i jämtland mot norge

Den gamla Pilgrimsleden är 564 km lång och sträcker sig från Bottenhavet till Atlanten, genom Väster Norrland, Jämtland och slutligen Tröndelag i Norge.

Leden startar utanför Sundsvall, i Selånger, där Olav Haraldsson i början av juli 1030 landsteg efter några år i landsflykt. Han gick med sin här till Norge för att kristna landet och ta tillbaka kungatronen. Leden utsågs 2010 till "Cultural Route of the Council of Europe". Färden tog slut i Stiklestad, Norge, där Olav blev dödad i ett fältslag den 29 juli. Sedan Olavs kropp flyttats till Nidaros, dagens Trondheim, började den mäktiga Nidarosdomen byggas. Gravplatsen började locka pilgrimer från hela Europa. S:t Olavsleden går i ett varierat landskap med stora skogar, älvdalar, öppet odlingslandskap och höga fjäll fram till den blågröna havsfjorden i väster.

Leden är uppdelad i fem etapper med drygt tio mil i varje. Startpunkter är Selånger, Borgsjö, Östersund, Åre, Stiklestad och med avslut i Trondheim. Vandrare kan välja att starta och gå i mål på många andra orter.

Kanske vill du gå en dagstur, eller göra en riktigt lång tur efter leden – och den som vandrar tio mil får diplom.

mer info finns på S:t Olafsledens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på sidan dig?

Service

Kategorier
Vandring, Historiskt