S:t Olavsleden, Jämtland

Ett par som vandrar vilar på en sluttning mot en sjö. Åreskutan syns i bakgrunden.

Om du vill ge dig ut på pilgrims­vandring så behöver du inte åka längre än till Krokom. S:t Olavsleden går från hav till hav genom renskötselns landskap och historiska platser.

S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den klassiska pilgrimsfärden till Spanien. S:t Olavsleden är 58 mil lång och sträcker sig från Selånger i öst till Trondheim i väst. Du behöver inte vandra hela sträckan, välj att starta och gå i mål på någon av alla orter längs vägen. Förslag på dagsetapper, kortare etapper hittar på S:t Olavsledens hemsida.

Historia: Leden startar utanför Sundsvall, i Selånger, där Olav Haraldsson i början av juli 1030 landsteg efter några år i landsflykt. Han gick med sin här till Norge för att kristna landet och ta tillbaka kungatronen. Leden utsågs 2010 till "Cultural Route of the Council of Europe". Färden tog slut i Stiklestad, Norge, där Olav blev dödad i ett fältslag den 29 juli. Sedan Olavs kropp flyttats till Nidaros, dagens Trondheim, började den mäktiga Nidarosdomen byggas. Gravplatsen började locka pilgrimer från hela Europa. S:t Olavsleden går i ett varierat landskap med stora skogar, älvdalar, öppet odlingslandskap och höga fjäll fram till den blågröna havsfjorden i väster.

mer information på S:t Olavsledens hemsida Länk till annan webbplats.

Service

Kategorier
Vandring, Historiskt


Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny