Stråket

Stråket i Krokoms kommun som går mellan Östersund och Åre bjuder på vandringsturer för den som vill ta sig ut på en upptäcksfärd. Oavsett om du vill ta en kortare familjetur och uppleva natur- och kulturskatter eller gå på en dagsetapp längs pilgrimsleden S:t Olavsleden, så är Krokoms kommun en perfekt utgångspunkt!

Karta över Stråket-Västbygden

Vandringstips

Tysjöarna

Detta är ett mycket lättillgängligt och familjevänligt utflyktsmål på gränsen mellan Östersund och Krokom. Tysjöarnas reservat är bland annat ett eldorado för fågelskådare, eftersom det är en populär hållplats för tranor, svanar och andra fågelarter. Här finns också ett av världens största kalkblekefält, som är en given sevärdhet för unga som gamla. Vandringen dit är enkel på en kilometerlång träramp, som även fungerar för rullstol. Du kan parkera direkt vid E 14 eller gå längs Semsån från Tysjö­vägen i Lugnvik.

Här kan du läsa mer om Tysjöarna på Länsstyrelsens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Glösa/Alsen

Ett givet utflyktsmål i Krokoms kommun är Glösa och Alsen, oavsett om du är vandrare eller bara historieintresserad naturälskare. Här finns flera markerade leder att välja mellan i olika längd och svårighetsgrad. Den historiefyllda Fornstigen från Glösa Älgrike till järnåldersgraven Rysshögen är 8 kilometer fram och tillbaka i lätt terräng. Om du har krafter kvar så är även Bröllopsstigen ett måste. Även där kan du utgå från Glösa (2,3 kilometer) eller från Wången (4,5 kilometer). På Honingsbergets topp hittar du både den omtalade Bröllopsstenen, och en vidunderlig utsikt över nejden.

Här kan du läsa mer om vandringar i Alsen på Alsenbygdens hemsidalänk till annan webbplats

 • Forbondeleden

  Gå eller cykla hela eller delar av den 11km långa leden mellan Kattstrupen och Täng som ursprungligen var en väg för hästtransporter från storsjön ut till byarna i Jämtland.

 • S:t Olavsleden, Jämtland

  Om du vill ge dig ut på pilgrimsvandring så behöver du faktisk inte åka längre än till Krokom och Jämtland. S:t Olavsleden går från hav till hav genom renskötselns landskap och historiska platser.

 • Tysjöarna

  Tre kilometer väster om Östersund, nära E14 ligger Tysjöarna - troligen världens största blekeområde! I reservatet finns stigar, vindskydd och fågeltorn.

 • Vandringar i Alsen

  Ge dig ut på en tur som bjuder på vacker miljö, mäktig utsikt och historiska upplevelser!

Bilder på hästar i en hage med utsikt över sjö
Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny