Stråket

Stråket i Krokoms kommun som går mellan Östersund och Åre bjuder på vandringsturer för den som vill ta sig ut på en upptäcksfärd. Oavsett om du vill ta en kortare familjetur och uppleva natur- och kulturskatter eller gå på en dagsetapp längs pilgrimsleden S:t Olavsleden, så är Krokoms kommun en perfekt utgångspunkt!

Karta över Stråket-Västbygden

Vandringstips

S:t Olavsleden

Om du vill ge dig ut på pilgrimsvandring så behöver du faktisk inte åka längre än till Krokom och Jämtland. S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den klassiska pilgrimsfärden till Spanien. S:t Olavsleden är 58 mil lång och sträcker sig från Selånger i öst till Trondheim i väst. Du behöver självfallet inte vandra hela sträckan, utan du kan välja att starta och gå i mål på många orter längs vägen. Förslag på dagsetapper i bland annat Krokoms kommun kan du hittar på S:t Olavsledens hemsida.

Här kan du läsa om vandringsetapper på Stolavsleden.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tysjöarna

Detta är ett mycket lättillgängligt och familjevänligt utflyktsmål på gränsen mellan Östersund och Krokom. Tysjöarnas reservat är bland annat ett eldorado för fågelskådare, eftersom det är en populär hållplats för tranor, svanar och andra fågelarter. Här finns också ett av världens största kalkblekefält, som är en given sevärdhet för unga som gamla. Vandringen dit är enkel på en kilometerlång träramp, som även fungerar för rullstol. Du kan parkera direkt vid E 14 eller gå längs Semsån från Tysjö­vägen i Lugnvik.

Här kan du läsa mer om Tysjöarna på Länsstyrelsens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Glösa/Alsen

Ett givet utflyktsmål i Krokoms kommun är Glösa och Alsen, oavsett om du är vandrare eller bara historieintresserad naturälskare. Här finns flera markerade leder att välja mellan i olika längd och svårighetsgrad. Den historiefyllda Fornstigen från Glösa Älgrike till järnåldersgraven Rysshögen är 8 kilometer fram och tillbaka i lätt terräng. Om du har krafter kvar så är även Bröllopsstigen ett måste. Även där kan du utgå från Glösa (2,3 kilometer) eller från Wången (4,5 kilometer). På Honingsbergets topp hittar du både den omtalade Bröllopsstenen, och en vidunderlig utsikt över nejden.

Här kan du läsa mer om vandringar i Alsen på Alsenbygdens hemsidalänk till annan webbplats

 • Bröllopsstigen i Alsen

  Stigen leder upp på Honingsbergets topp där bröllopsstenen står. Från Honingsbergets topp (511 m ö h) är utsikten vid och därifrån syns inte mindre än sju kyrkor Aspås, Näskott, Ås, Rödön, Frösön, Oviken och Marby.

 • Fornstigen i Alsen

  Fornstigen leder från jägarstenålderns hällristningar i Glösa till järnåldersgraven Rysshögen och vidare till lämningarna av medeltidens bondgård i Svedäng.

 • Herrgårdsstigen i Alsen

  Stigen är mycket lättgången och passerar landsvägen ett par gånger, där det gäller att se upp för trafiken. Stigen går också genom Wångens Trav- & Galoppskolas beteshagar.

 • S:t Olafsleden Jämtland

  S:t Olavsleden går från hav till hav genom renskötselns landskap och historiska platser.

 • Tysjöarna

  Tre kilometer väster om Östersund, nära E14 ligger Tysjöarna - troligen världens största blekeområde! I reservatet finns stigar, vindskydd, dass och fågeltorn.

Bilder på hästar i en hage med utsikt över sjö
Hjälpte informationen på sidan dig?