Offerdalsbygden

Få områden i Europa erbjuder sådan mångfald för den som vill upptäcka naturen på riktigt nära håll – alltså till fots. I Krokoms kommun hittar du allt från familjevänliga leder på lågland, till uråldriga stigar på vidsträckta fjäll. Naturen är världens bästa lekplats, och ett tempel för njutning. Så tveka inte – utan upptäck vilda Krokoms kommun till fots du också!

Karta över Offerdal-Rönnöfors

Vandringstips

Hällbergetleden

Byn Kaxås är ett givet utflyktsmål i Krokoms kommun, där du både kan beundra utsikten från bilsätet och till fots. Vi rekommenderar en vandring upp till landmärket Hällberget, där det väntar en öppen stuga som du kan värma dig i om så önskas. Leden är 3 kilometer lång med skiftande terräng och bitvis branta passager. Utgångspunkten ligger tydligt skyltat mellan Kaxås och Bleckåsen längs väg 671, sök på ortsnamnet Åflo på GPS. På Hällberget kanske du stöter på någon av Offerdals vassa skidåkare, där de brukar slipa på sommarformen upp och ned för berget.

Mer information om Hällbergetleden hittar du här på Offerdal.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jänsmässholmen

Mitt i Offerdals fjällvärld ligger den anrika mötesplatsen Jänsmässholmen, som är ett klassiskt nav för både fjällvandrare och fiskare. Här befinner du dig i renbetesland, med många mils vandringsmöjligheter framför dig. På vägen upp mot Sandtjärn och Långvattnet väntar exempelvis en magnifik vy över Ansätten. Vi rekommenderar en vandring till trollska och mysiga Bergtjärn, som ligger drygt 4 kilometer från vägen med tydlig skyltning och bra led. Därifrån fortsätter sedan stigen mot Långvattnet. Det går skoterled från Jänsmässholmen också, men den går mestadels över sankmark och bör undvikas.

Här hittar du mer information om vandring till Bergtjärn

Oldfjällen

För den erfarna vandraren som söker utmanande flerdagarsturer så är Oldfjällen ett måste. Här är det bara att packa tältet, sovsäcken och gasolköket. Norr om Olden ligger vackra och vilda Sösjöfjällen och Oldfjällen, som är två vidsträckta fjällområden. Här hittar du bland annat fjälltopparna Lappluvan, Himmelsraften, Mjölkvattsfjället och såklart Oldklumpen. Här är det karta och kompass som gäller. Det finns även fina fiskevatten, så ta gärna med fiskespöt och fiskekort för de vatten som är upplåtna.

Mer information om Oldfjällen hittar du här på Offerdal.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Bergtjärn, Jänsmässholmen

  Bergtjärn är en liten men spektakulär tjärn utefter gamla leden mot Sandtjärn från den lilla fjällbyn Jänsmässholmen

 • Hällbergetleden

  Packa ryggsäcken för att gå leden upp till toppstugan på Hällberget. Stugan är öppen för gäster som vill fika inomhus vid kallt/blåsigt väder.

 • Mjölkvattnet runt

  Vandringar i området bjuder på dramatiska och fantastiska vyer. Området är populära bland erfarna fjällvandrare som vill slippa markerade och välbefolkade leder.

 • Nolasjöns Fäbodled

  Fäbodleden finner ni norr om Landösjön efter Skiffervägen mellan sträckan Rismon och Enarsvedjan.

 • Offerdalsberg naturreservat

  Här hittar du en bergssluttning med urskogsliknande granskog och träd som är upp till 300 år gamla.

 • Oldklumpen och Oldfjällen

  Norr om Olden hittar du bland annat Oldfjällen, ett vidsträckt fjällområde.

 • Prostbölestigen

  I Hällbergets naturreservat hittar du en av de kanske älsta lederna i Offerdal.

 • Åkerån/Långan

  Redan för 6 000 år sedan strövade jägarfolket längs skogsåarna Åkerån och Långan, där de fångade fisk och annat vilt i dessa vackra omgivningar.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny