Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Idag hyllar vi toaletten

Blå leksaksbil, bollar, studsbollar och en legobit. Hittat på reningsverk.

Bildexempel på fynd på reningsverket. Solklara fulspolningar.

Idag är det FN:s världstoalettdag, vars syfte är att uppmärksamma sanitets­frågor runt om i världen. Var tredje människa på jorden saknar tillgång till toalett och nästan en miljard människor uträttar sina behov utom­hus vilket gör att sjukdomar sprids.

För oss i Sverige är toaletter och rent vatten en självklarhet. Vårt kranvatten klassas som livs­medel och är hårt kontrollerat men det är ändå viktigt att alla tar sitt ansvar för vattnet om vi ska få behålla den lyxen.

När fel saker spolas ner i toaletten kan det allvarligt påverka vårt vatten. Reningsverken klarar exempelvis inte av att rena bort alla kemiska ämnen. En del av dessa hamnar därför slutligen i våra vattendrag och sjöar med förö­dande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra däggdjur som lever på vattenlevande djur och organismer. Produkter som innehåller kemi­kalier som till exempel nagellacksbort­tagning, målarfärgsrester och lacknafta ska alltid lämnas till återvinningscentralen och mediciner som gått ut i datum ska lämnas tillbaka till apoteket.

Skräp hör hemma i papperskorgen eller återvinningen

Det spolas också ner en hel del annat skräp som ofta orsakar stopp i våra pumpstationer och leder till översvämningar. Då rinner avlopps­vattnet istället ut orenat i närmaste dike och förorenar naturen. En papperskorg bredvid toaletten gör det lättare att undvika att tand­tråden, våtservetterna eller håret från den rensade hårborsten spolas ner.

Endast det här ska spolas ner

Allt som kommer inifrån kroppen - kiss, bajs, övriga kroppsvätskor och toalettpapper. Toalettpapper är tillverkat för att lösas upp i vatten till skillnad från servetter och hushålls­papper som har en pappersstruktur som är gjord för att hålla ihop för en bra uppsugning. Därför orsakar dessa ofta stopp när de klumpar ihop sig med annat olämpligt skräp som spolats ner.

Här kan du läsa mer om hur du undviker att fulspola

Mer om världstoalettdagen

Mer om världs­toalett­dagen

Världstoalettdagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag. Organisationen vill uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

På wateraid.org kan du läsa mer om världstoalettdagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny