- Startsida
- Bo, trafik och miljö
- Vatten och avlopp
- Vanliga frågor vatten och avlopp
Vanliga frågor vatten och avlopp
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna för vatten och avlopp.
Fakturafrågor
Fakturafrågor
Svar på de vanligaste fakturafrågorna för vatten och avlopp.
Var hittar jag information om min faktura för vatten och avlopp?
Var hittar jag information om min faktura för vatten och avlopp?
På sidan Faktura från Vatten och renhållning finns mer information om din faktura.
Jag har fått en kreditfaktura, hur fungerar det?
Jag har fått en kreditfaktura, hur fungerar det?
Hur fungerar återbetalning?
Hur fungerar återbetalning?
Slamtömning
Slamtömning
Vanliga frågor och svar om slamtömning.
När kommer slambilen?
När kommer slambilen?
Den ordinarie slamtömningssäsongen är april-oktober. Har du planerad slamtömning får du ett aviseringsbrev då tömningen närmar sig.
I aviseringsbrevet får du information under vilka veckor tömningen utförs i ditt område. Du kan få en fingervisning när slambilen kommer till dig genom att se vilken ordning olika orter inom området tas, men vi kan inte säga exakt när slambilen kommer till dig.
Hur går slamtömning till?
Hur går slamtömning till?
Slam från enskilda avlopp är ett hushållsavfall som regleras av miljöbalken, avfallsförordningen och kommunens renhållningsföreskrifter. Slam från hushåll får bara tas omhand av kommunen genom vår entreprenör Avloppsservice AB. Du får inte anlita någon annan entreprenör.
Den ordinarie slamtömningssäsongen pågår från april till oktober. Kommunen är indelad i olika tömningsområden. Cirka två veckor innan tömning skickas ett aviseringsbrev ut till kunderna i det aktuella området, som valt ett intervall med tömning det året. Du får ett aviseringbrev per brunn. I brevet framgår vad du behöver göra inför slamtömningen och sista avbokningsdatum.
Du behöver inte närvara vid slamtömningen. Brunnslocket färgmarkeras när tömningen är utförd.
Om tömningen av någon anledning inte kunde utföras lämnar slambilschauffören en hängare på din dörr med information. Några veckor senare skickas även ett avvikelsebrev med mer information ut.
Här kan du läsa vad slamtömning kostar
Här kan du läsa mer om slamtömning
Vad betyder avvattning?
Vad betyder avvattning?
Innehållet i slambrunnen avvattnats i slambilen och vattnet spolas tillbaka till brunnen. Vid avvattning sugs först hela brunnens innehåll in i slambilen, som fungerar som ett mindre reningsverk. Där tillsätts ett bindmedel som gör att slammet tjocknar så pass att det går enkelt skilja på vatten och slam. Vattnet spolas tillbaka in i brunnen.
Vattnet innehåller bakterier som är bra för din brunn och genom att behålla dessa kommer processen i brunnen igång igen direkt efter tömning. Bakterierna tar skada av rengöringsmedel, tvättmedel och andra kemikalier så, för din egen och miljöns skull, var uppmärksam på vilka kemikalier du använder i hemmet.
Avvattning är fördelaktigare ur miljösynpunkt eftersom de leder till färre transporter till slamdeponierna.
Hur tungt får ett lock vara?
Hur tungt får ett lock vara?
Tunga lock är ett stort arbetsmiljöproblem för personalen som hanterar flera tusen lock per år. Tunga lock ska därför fasas ut efter hand. Om ditt lock är för tungt får du ett brev med information om detta från kommunen.För avloppsanläggningar med väldigt stora eller tunga lock kan en lösning vara att såga ett hål i det befintliga locket och sedan lägga på ett mindre brunnslock. Det är viktigt att hålet är tillräckligt stort för slamsugning.
Om du inte byter ut ditt tunga lock måste du beställa specialtömning. Observera att en sådan tömning kan bli dyr eftersom extra personal krävs.
Tänk på att välja ett lätt lock av plast, glasfiber eller plåt redan från början om du anlägger en ny brunn eller byter ut ditt gamla lock. Kommunen rekommenderar ingen särskild leverantör av lätta brunnslock, men kan tipsa om några länkar:
www.svenskabrunnslock.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.brunnspecialisten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.pilgrimstad-cementvaru.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du inte byter ut ditt tunga lock måste du beställa specialtömning. Observera att en sådan tömning kan bli dyr eftersom extra personal krävs.
Får jag låsa brunnslocket?
Får jag låsa brunnslocket?
Barnsäkerhetsaspekter måste alltid beaktas när det gäller brunnslock. Läs Boverkets handbok gällande barnsäkra brunnar.
Ett alternativ är att ”låsa” locket med en buntband. Chauffören klipper då upp buntbandet och när tömningen är utförd kan du sätta dit ett nytt. Du kan även använda ett kodlås. Du kan meddela Kundcenter vilken kod du har så lägger vi in det som ett meddelande till chauffören.
Om locket är låst med ett konventionellt lås, riskerar du att tömningen inte kan utföras och du får beställa en extra tömning till högre kostnad.
Hur vet jag att min slambrunn är tömd?
Hur vet jag att min slambrunn är tömd?
När brunnen är tömd markeras locket med en färgprick. På vår hemsida kan du se aktuell färgmarkering.
Du kan själv titta om den tjocka slamkakan är borta. Ta en lång pinne, bräda eller dylikt och känn om det finns något slam i botten på 1:a kammaren, där slammet stannar först. Om det inte finns någon slamkaka och inte något bottenslam, så är brunnen tömd.
Det är helt normalt att det står vatten i brunnen efter tömning. Det kan även ligga lite tunt slam eller skum på vattenytan och det kommer då från kanterna på brunnen eller från eventuella spolningar som hunnit utföras i toaletten.
Om du ändå är osäker kontakta Kundcenter
Hur färgmarkeras brunnen?
Hur färgmarkeras brunnen?
När din brunn töms markeras locket med en färgmarkering ungefär lika stor som 5-krona. 2022 är färgmarkeringen röd.
Om din brunn töms fler gånger per år kan du ha flera markeringar i samma färg. Om din anläggning består av flera lock markeras samtliga lock. Färgmarkeringen gäller för kalenderår.
Här får du veta årets färgmarkering
Här kan du läsa om förberedelser innan slambilen kommer
Här kan du läsa om tömningsområden och perioder
Hur ska jag märka upp min slambrunn?
Hur ska jag märka upp min slambrunn?
Om brunnen ligger nära huset och är väl synlig behöver den inte markeras. Är din brunn tömd efter 2014 har vi även en gps-markering var din brunn är placerad.
Är brunnen svår att hitta kan du exempelvis markera den med en reflexpinne eller käpp med vimpel. Om du kontaktar Kundcenter kan vi även lägga in en vägbeskrivning till din brunn som chauffören i bilen ser. Uppge namn och adress.
Problem kan uppstå om det finns flera brunnar på fastigheten och de har olika tömningsintervall. Någon kanske ska tömmas varje år och andra endast på avrop. I dessa fall är det bra om du förtydligar informationen. I vårt system har alla brunnar ett tjänstenummer. Du får gärna markera brunnen med detta nummer.
Om det finns risk att blanda ihop din brunn med närliggande fastigheters är det bra om du markerar din brunn med din adress eller fastighetsbeteckning.
Vad händer om det kommer slam i infiltrationsledningarna?
Vad händer om det kommer slam i infiltrationsledningarna?
Om slammet kommer in i infiltrationen beroende på att t-rör saknas eller brunnen töms för sällan täpps de små fördelningshålen i infiltrationsrören igen och vattnet kan inte rinna ut i marken. Till slut blir det då översvämning i brunnen och i värsta fall trycks avloppsvatten in i huset.
Slam kan rensas bort genom spolning. Denna typ av spolning är inget man gör själv då den kräver särskild utrustning. Spolning är dock ingen garanti att det åtgärdar anläggningen. När infiltrationen inte längre kan ta emot ert avloppsvatten behöver den bytas ut. Du behöver göra en ny infiltrationsanläggning vilket är en tillståndspliktig åtgärd.
Kontakta Bygg- och miljöförvaltningen för vidare information.
Vad är en anläggning?
Vad är en anläggning?
En anläggning består av en slamavskiljare, en fördelningsbrunn och en infiltrationsanläggning. I vissa fall kan slamavskiljaren vara i form av en två-, eller trekammarbrunn. I vissa fall kan de olika kamrarna vara i olika behållare. För att det ska räknas som en anläggning ska slambilen kunna komma åt de olika tömningspunkterna utan att behöva flytta bilen.
En anläggning kan också vara en sluten avloppstank.
Vad betyder fulspola?
Vad betyder fulspola?
Att fulspola innebär att man spolar ner något annat än kiss, bajs och toalettpapper. Bästa tipset för att sluta fulspola är att alltid ha en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och annat skräp kan slängas. Skräp ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor. Förpackningar ska källsorteras.
Det här får du spola ner i toaletten:
Allt som kommer inifrån kroppen. Kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Toalettpapper är gjort för att spolas ned i toaletten. Hushållspapper och våtservetter löses inte upp av vatten.
Vad betyder fultorka?
Vad betyder fultorka?
Att torka sig med någonting annat än toalettpapper är att fultorka. Vanligast är hushållspapper. Det är helt okej så länge som det slängs bland förbränningsbara sopor och inte spolas med i toaletten.
Så här kastar du rätt:
- Bomullstussar, tamponger, bindor, våtservetter, tops, tandtråd, hår, snus och annat skräp ska till papperskorgen.
- Överbliven medicin ska lämnas till Apoteken.
- Kemikalier som målarfärg och nagellack ska lämnas till återvinningscentralen.
- Häll överbliven matolja i en flaska eller dunk och torka ur matolja och stekfett ur stekpannor med papper. Den fyllda flaskan och papper slängs i brännbara sopor.
Enskilt avlopp
Enskilt avlopp
Vanliga frågor och svar om enskilt avlopp.
Behövs tillstånd för eget avlopp?
Behövs tillstånd för eget avlopp?
Ja, innan man anlägger en avloppsanordning måste man, enligt miljöbalken söka tillstånd hos kommunens bygg- och miljönämnd. Detta gäller om man tänker använda vattentoalett. Gäller avloppet endast bad-, disk- och tvättvatten krävs det i normalfallet endast en anmälan till nämnden.
Vattenmätare
Vattenmätare
Vanliga frågor och svar om vattenmätare.
Hur läser jag av min vattenmätare?
Hur läser jag av min vattenmätare?
Vattenmätarens nummer står på mässingsringens ovansida alternativt insida och på din faktura. Siffrorna ska skrivas in på avläsningskortet exakt som de visas på mätarställningen, alltså från höger till vänster.
Här kan du läsa mer om vattenmätare
Här kan du registrera din avläsning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Varför ska ni byta ut min vattenmätare? Är det något fel på den?
Varför ska ni byta ut min vattenmätare? Är det något fel på den?
Nej, det är inget fel på din vattenmätare. Alla vattenmätare i Sverige som mäter hushållsförbrukning av vatten ska bytas ut på fasta intervall enligt krav från Sveriges nationella ackrediteringsorgan, Swedac. Därför byter vi ut din vattenmätare.
Får jag en likadan mätare som innan?
Får jag en likadan mätare som innan?
Nej, den nya mätaren som installeras kommer att vara fjärravläst och har en digital display. Mätaren drivs med batteri, så ingen övrig elektrisk installation krävs. Mätaren kommer i de flesta fall att passa där den gamla mätaren satt.
I vilka fall passar den nya mätaren inte?
I vilka fall passar den nya mätaren inte?
Vattenmätaren kan sättas både horisontellt och vertikalt, under förutsättning att konsolen får plats. Den nya mätaren passar inte om du har en vertikalt monterad mätare med bygglängd kortare än 190 mm. Har du en sådan mätare kan du kontakta den entreprenör som utförde bytet, alternativt någon annan VVS-montör för att bygga om din mätarplats till 190 mm bygglängd.
När kommer mätarbytet att utföras?
När kommer mätarbytet att utföras?
Vi skickar ett brev till dig när vi är i ditt område och din fastighet står på tur, mätarbytet sker av vår egen personal som ringer dig för en tidsbokning.
Kostar mätarbytet något?
Kostar mätarbytet något?
Nej, för dig som abonnent är själva mätarbytet kostnadsfritt.
E-tjänster
- Ansökan om VA-anslutning
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ägarbyte vatten och renhållning
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Adressändring för fakturor
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Anmäl eller avanmäl autogiro
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Fakturafrågor
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Läs mer
Bestämmelser och avgifter
- Allmänna bestämmelser (ABVA)
Pdf, 194.7 kB, öppnas i nytt fönster.
- VA-taxa
Pdf, 590.5 kB, öppnas i nytt fönster.
- Villkor för servisinkoppling
Pdf, 79.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Årsredovisning
- Årsredovisning 2022
Pdf, 225.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Övrigt
- Dagvattenstrategi
Pdf, 1.7 MB, öppnas i nytt fönster.
- Information om allmänna vatten- och avloppstjänster
Pdf, 119.5 kB, öppnas i nytt fönster.
- Skiss på hur vatten- och avloppssystem fungerar
Pdf, 285.2 kB, öppnas i nytt fönster.
- Vattenskolan - Svenskt vattens skolinformation
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Renhållningsordningens lokala föreskrifter för avfallshantering
Pdf, 442.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Vattenplan för Storsjön
- Vattenplan för Storsjön är ett inriktningsdokument för fysisk planering och för annan planering som rör Storsjön.
Planen har antagits av kommunerna Berg, Krokom, Östersund och Åre samt av Region Jämtland Härjedalen och Länsstyrelsen i Jämtlands län. - Läs mer om Vattenplan för Storsjön på Länsstyrelsens hemsida
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.