Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Hårt tryck på ÅVC

Två män på en återvinningscentral

I fjol var det besöksrekord på återvinningscentralen i Krokom med över 3000 besökare i juli. Det medförde att köerna blev långa och otrevliga kunder gjorde jobbet svårare för personalen. I sommar behöver de din hjälp.

Pandemin har gjort att vi renoverar som aldrig förr och städar förråd i stället för att åka bort under semestern. Det medförde att arbetssituationen blev ohållbar för personalen på återvinningscentralen i Krokom förra sommaren. Tomas Johansson är arbetsledare här och han inspekterar just nu den nya bommen till infarten, en åtgärd som varit nödvändig efter erfarenheterna från förra sommaren. Då var det under vissa dagar totalstopp. Ingen kunde köra in eller ut från återvinningscentralen eftersom de inte väntade på sin tur, bilar med släp stod överallt.

– När det blir för hårt tryck med besökare så kan vi nu bomma igen och hålla mer ordning, säger Tomas.

Sedan ska man komma ihåg att de allra flesta
sköter sig och är duktiga på att förbereda sig
inför besöket här

Förra året fick en ur personalen rycka ut och vara grindvakt för att hindra folk från att köra in, nu kan de i stället vara full styrka på rampen. För det kommer att behövas.

– Det var kaos förra sommaren, folk blev irriterade och några i personalen blev till och med hotade. Det var väldigt intensiva dagar, säger Marcus Sundkvist som arbetar här.

– Sedan ska man komma ihåg att de allra flesta sköter sig och är duktiga på att förbereda sig inför besöket här, säger Tomas.

Solen skiner, gräset är nyklippt på återvinningscentralen och det är några timmar kvar tills öppning. Marcus använder traktorn för att trycka ner wellpapp i en container. Det bästa han vet med sitt jobb är att han får vara utomhus och att han får träffa mycket människor.

– Pandemin gör att vi alla måste hålla avstånd, här är det mycket som låter hela tiden så förra sommaren fick jag mest ropa till kunderna, säger Marcus och skrattar.

Marcus och Tomas vill gärna tipsa om hur man bäst förbereder sig inför sitt besök och vad man kan tänka på när man är på plats på återvinningscentralen.

– Det kommer ofta ormbon på släpvagnarna där saker ligger huller om buller. Då tar tömningen lång tid, i stället kan man sortera upp sakerna på vagnen innan man kommer, säger Tomas.

Om kunderna sorterar avfallet redan när man lastar släpet så underlättar det både för andra kunder och för personalen på plats. En annan sak att tänka på är sopsäckarna. Allt avfall som lämnas på åter­vinnings­centraler ska vara packat i genomskinliga sopsäckar för att minska felsortering. Det är inte möjligt för kunder som packat i färgade sopsäckar att sortera på plats uppe på rampen eller tömma säckar direkt i containern, eftersom det skapar köbildning och irritation hos andra kunder.

– En annan bra sak är att inte hänga på låset vid öppning, välj helst att inte komma första timmen. Vänta någon timme så är det lugnare här, säger Tomas.

– Tänk också på att köra försiktigt både när ni är här, men också när ni är på väg ut, säger Marcus.

Susanne Kvarnlöf

Bildtext: Tomas Johansson och Marcus Sundkvist tipsar om att besöket på ÅVC blir smidigare om man har sorterat sakerna innan. 

Meny