Artikeln kan vara inaktuell
Hushållspapper är vanligaste fultorkningen
Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag då globala sanitetsfrågor uppmärksammas över hela världen. I Sverige har vi ett bra avloppssystem men många använder det så det ändå orsakar miljöproblem.
Ett stort toalettrelaterat problem är att vi spolar ner saker som inte hör hemma i våra toaletter. Situationen som uppstår när toalettpapperet är slut ligger bakom många fulspolningar.
Alla kan nog känna igen sig i paniken när toalettpapperet är slut. Oftast löser vi situationen genom att fultorka oss med hushållspapper som sedan fulspolas ned i toaletten.
Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten. Hushållspapper och våtservetter löses inte upp som toalettpapper gör och riskerar därför att orsaka stopp och översvämningar. Många tror att det är rutornas storlek som är problemet men det hjälper alltså inte att strimla hushållspapperet, det löses inte upp ändå eftersom det är tillverkat för att hålla.
Motsvarande 9 hushållsrullar per person och år fulspolas i toaletten
Nedspolat hushållspapper och våtservetter ger stopp i ledningar och pumpar och kan även orsaka översvämningar med efterföljande utsläpp av orenat avloppsvatten till våra vattendrag. Det uppstår också en stor mängd avfall som måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningssystemet och köras bort för förbränning. I snitt rensas ungefär 1,3 kg skräp per person och år bort från avloppsvattnet.
Allt skräp som rensas bort från gallren motsvarar i vikt ca 9 hushållspappersrullar per person och år. Det är en kostsam hantering som vi skulle kunna undvika om vi alla blev bättre på att slänga skräp där det hör hemma.