Vandra i brukshästens fotspår på Wången

En häst med vagn och kusk.

Bild från Jamtlis arkiv.

Sedan mitten av 1600-talet har hästar och människor levt sida vid sida på slutt­ning­arna ner mot Alsensjön i hjärtat av dem Jämtländska skogarna. Flera generationer av hästar och människor har blickat ut över fjällen på andra sidan sjön och några av dem får du följa i Wångens digitala historievandring.

Wången är en av hästnäringens tre riksanläggningar i Sverige och har med sin nya guideapp skapat både en historisk och en nutida rundvandring på sin anläggning. Här kombineras dagens digitalisering med historiska händelser under en timmes rundvandring på den anrika anläggningen. Det är bara att ladda hem appen, koppla in hörlurarna och ställa sig vid startpunkten för vandringen så guidar en förinspelad berättarröst dig genom tid och rum. Rundvandringen är kostnadsfri och erbjuds på både svenska och engelska.

– Under pandemin har intresset för utflykter och semester i närområdet ökat. För att möta efterfrågan på dagsutflykter med guidade turer har vi tagit fram den här appen. Fördelen med appen är att besökarna själva kan välja tidpunkt för rundvandringen berättar Emma Roos, marknadsansvarig på Wången.

Under rundvandringen får du ta del av historiska journalklipp och intervjuer med flera av Wångens medarbetare, bland annat Annie von Krusenstierna som har arbetat på Wången sedan 1996. Annies mormor var med på hingstpremieringarna på anläggningen i början av 1920-talet och gick på sin sista visning vid 91 års ålder.

Den historiska vandringen har delvis finansierats med kulturmiljöbidrag från länsstyrelsen. Ett bidrag som ges för att öka förståelsen för historiska sammanhang och göra kulturmiljöer mer tillgängliga för alla. Slingan du följer är grusad och den går lika bra att promenera, cykla eller köra permobil på.

– Vi hoppas att guideappen gör att fler länsbor hittar till Wången och får känna stolthet över det histo­riska arvet som finns här. Wången är en av hästnäringens tre riksanläggningar och förser hela Norden med kunskap och utbildad personal säger Emma Roos.

Efter rundturen passar det perfekt att äta lunch eller fika på Wångens wärdshus. Här serveras varje vardag lunchbuffé gjord av lokala råvaror på jämtländskt vis. För den långväga besökaren finns det olika övernattningsalternativ i dubbel eller enkelrum, alla trivsamt inredda med egen dusch och toalett. Efter en god natts sömn väntar dessutom en dignande frukostbuffé.

mer information och kontakt på wangen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Service

Kategorier
Historiskt, Museum, Barn- och familje­aktiviteter


Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny