Mus-Olles Museum

Samling av gamla tablettaskar

Redan 1906 öppnade Per-Olof Nilsson sitt museum. Under 75 år samlade han 150 000 föremål, askar, mynt, fotografier, frimärken, keramik, ja, till och med stenar.

När inte Mus-Olle, som han kallades, fiskade i Alsensjön så cyklade han omkring i bygden och samlade på saker. Ibland gav han nyfångad fisk i byte, andra gånger utnyttjade han sin goda övertalningsförmåga.

Förpackningssamlingen är imponerande. Alla designfantaster får sitt lystmäte tillfredsställt genom de 25 000 förpackningar i form av tändstickor, godis, gryner, tvålar, parfymer, röktobak, snus, krydd-or och kaffe, bara för att nämna några. Här finns även frimärken, trycksaker, porslin, keramik, textil och dräktföremål med mera.

Mus-Olle bildades 1924 på 50-årsdagen av Ytterå Hembygdsförening. Hans vilja var att föreningen, efter hans bortgång, skulle förvalta hans enorma samling.

Museiområdet är beläget vid Mus-Olles egen fastighet, med hans ursprungliga och ett nyare museum, bostadshus och ett flertal andra byggnader.

Här finns ett trivsamt café med våfflor och hembakat bröd. Museibyggnaden är anpassad för personer med nedsatt rörelseförmåga och har en väl tilltagen parkering som även kan användas som tillfällig ställplats för husbilar och husvagnar.

kontakt och öppettider på musolles.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Service

Kategorier
Café, Historiskt, Museum, Barn- och familje­aktiviteter


Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny