Hällristningar i Gärde

Hällristning av en älg på berg.

På berghällen mitt i forsen hittar du hällristningar i form av tre älgar. En av dessa är ristad i naturlig storlek och är den största enskilda figurristningen i Sverige.

Under stenåldern, för 7000 år sedan, fanns en så kallad fångstbefolkning som periodvis vistades intill Gärdesjön. De livnärde sig på jakt, fiske och på vad naturen i övrigt gav.

Vi kan idag se de spår de lämnat efter sig i form av hällristningar vid Gärdeforsen. På berghällen mitt i forsen finns tre älgar. En av dessa är ristad i naturlig storlek och är den största enskilda figurristningen i Sverige. Vid forsens södra strand finns flera motiv. Ett av dessa är en älgfigur samt spårstämpel av älg. Några meter därifrån finns tio mänskliga fotspår som leder fram till en älg, vilket tolkas som en jaktscen. Intill finns fyra spårstämplar av älg och en ristning som tolkats som en människofigur.

Fikapaus efter besöket? Under sommaren har Café Své öppet och ligger i närheten. Där kan du avnjuta smarrigt fika samtidigt som du bjuds på en otroligt fin utsikt.

mer information på Tångeråsens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

läs mer om Cafe Své här

Service

Kategorier
Historiskt


Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny