- Startsida
- Näringsliv
- Starta & driva
- Driva och utveckla företag
Driva och utveckla företag

Har du ett företag som du vill utveckla? Investera i? Har du växt ur befintliga lokaler eller kanske står inför att anställa personal?
Det finns många olika möjligheter att utveckla just din verksamhet. För dig som företagare i Krokoms kommun finns det många olika typer av rådgivning och stöd för att göra tillvaron enklare. Det kan vara allt från hjälp med exportfrågor till finansiering, nätverk etcetera. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.
Finansiering och investering
Finansiering och investering
Det är viktigt att hitta rätt finansiering för att företaget ska kunna utvecklas och det finns många olika finansieringsformer förutom de traditionella via bank.
Här hittar du information om bland annat regionalpolitiska stöd, landsbygdsstöd samt riskkapital
Region JH hanterar följande stöd
Främja hållbara investeringar i framförallt små- och medelstora företag som stärker konkurrenskraft, skapar långsiktig lönsamhet och ger varaktiga arbetstillfällen.
Region Jämtland Härjedalen ansvarar även för det Regionala Serviceprogrammet och dess årliga handlingsplan, samt även en del av de finansieringsmöjligheter som finns att tillgå för företag inom kommersiell service.
Läs mer om kommersiell service
Länsstyrelsen hanterar följande stöd
Investeringar som främjar utveckling av verksamheter och bidrar till nya jobb på landsbygden.
Läs mer om länsstyrelsens stöd till företag
Utöver detta finns även andra stöd med specialinriktning på lantbruk, natur, kultur och miljö som fortsatt hanteras av Länsstyrelsen i Jämtlands län.
Läs mer om länsstyrelsens övriga stöd
Tillväxtverket
Tillväxtverket ska främja utvecklingskraft i alla delar av landet och verka för att utnyttja den tillväxtpotential som finns i allt från glesbygd till storstäder. Tillväxtverket beslutar om bland annat transportbidrag och regionalt investeringsstöd.
Läs mer om Tillväxtverkets stöd
Europeiska socialfonden
Svenska ESF-rådet finansierar projekt som arbetar med kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser.
Energieffektiva företag
Stärk företagets konkurrenskraft och bidra till en bättre miljö! Nu finns det möjlighet för små och medelstora företag i Jämtlands län att utveckla sitt energiarbete. Detta genom att söka stöd för investeringar som leder till energieffektivisering och övergång till förnybar energi.
Läs mer om stöd för energieffektvisering
Riskkapital och villkorslån
Rådgivning
Rådgivning
Almi Företagspartner
ALMIs vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Deras affärsidé är att med finansiering och rådgivning erbjuda unika möjligheter under företagandets olika skeden med våra kunders framgång som mål.
Coacher för energi och klimat
Har ditt företag en energianvändning under 300 000 kWh? Då kan du få hjälp via projektet coacher för energi och klimat som finns tillgängligt för att hjälpa dig att effektivisera ditt företags energianvändning.
Läs mer på Energi- och klimatrådgivarnas hemsida
Länsstyrelsen
Du som är lantbrukare eller annan företagare på landsbygden i Jämtlands län erbjuds rådgivning och kurser inom Landsbygdsprogrammet. Helheten för företaget är viktigt och rådgivning och kurser kompletterar varandra.
Läs mer på länsstyrelsen jämtlands hemsida
Timbanken
Med Timbanken får du som är företagare i regionen tillgång till upp till fem kostnadsfria konsulttimmar. Denna konsulthjälp kan till exempel utnyttjas för att stärka ert varumärke, marknadsföring eller annan affärsutveckling. Timbankens konsulter ger även företagsstöd och rådgivning för er som vill satsa på utlandsaffärer, bättre lönsamhet och organisationsutveckling.
Upphandling
Upphandling
Vill du göra mer affärer genom upphandling? Kommunerna som samverkar i en gemensam upphandlingsnämnd är:
- Berg
- Bräcke
- Härjedalen
- Krokom
- Ragunda
- Strömsund
- Åre
Kommungemensamma upphandlingar
Upphandlingskontoret i Östersund genomför kommungemensamma upphandlingar för ovan nämnda kommuner. De upphandlar främst ramavtal men utför även uppdragsupphandlingar.
Kommunspecifika upphandlingar genomförs för det mesta av kommunerna själva.
Landsbygdsutveckling
Landsbygdsutveckling
Landsbygden är viktig för oss i Krokoms kommun. En levande landsbygd och ett öppet landskap är viktiga delar av den lokala och den regionala utvecklingen och en förutsättning för att stärka tillväxten för hela kommunen.
Krokoms byar och landsbygd utgör därför ett mycket viktig inslag i utvecklingsarbetet för vår kommun. Vår ambition är att det ska finnas bra möjligheter att bevara och utveckla bygderna som en attraktiv miljö att bo och verka i.
Näringslivsenheten erbjuder kostnadsfritt stöd med t ex rådgivning om finansieringsmöjligheter, nyttiga kontakter och erfarenheter.
Kommersiell serviceplan
Krokoms kommun har tagit fram och beslutat anta en "Kommersiell Serviceplan" som har till syfte att säkerställa att hela kommunen, speciellt landsbygden, har tillgång till god service inom rimliga avstånd.
Målsättningen är att servicenivån ska bidra till att fler människor kan bo kvar och verka i kommunen. Den ska skapa attraktiva boendemiljöer och attraktiva näringslivsmiljöer med möjlighet att starta och driva företag. Vidare att fler människor och verksamheter flyttar in men också att attrahera fler att besöka vår kommun.
Ladda ner Kommersiell serviceplan för Krokoms kommun 2015–2020
Bygdemedel
Varje år avsätts medel från vattenregleringsföretagen inom de områden i kommunen där vattenkraften har byggts ut. Det går att söka pengar ur Allmänna fonden och Näringslivsfonden för satsningar som är till gagn för flera.
Stöd lämnas i huvudsak för åtgärder som främjar näringslivet och service eller annars är till nytta för den bygd som omfattas inom ramen för bestämmelser i vattenlagen (SFS 1998:928).
Alla bygdemedel administreras av Länsstyrelsen.
Du kan läsa mer om bygdemedel på länsstyrelsens hemsida
Leader – lokalt ledd utveckling
Har du en projektidé som kan utveckla bygden där du bor eller verkar? Då kan du söka stöd från Leader Sjö, Skog och Fjäll för att förverkliga den!
Leadermetoden bygger på samarbete mellan olika aktörer i samhället och på lokala initiativ, och är en del av EU:s utvecklingsarbete. Visionen inom Leader Sjö, Skog och Fjäll är nytänkande i fjällnära framtidsbygd för samhörighet och hållbar tillväxt. Alla projekt som finansieras ska leda till visionen, liksom mot en hållbar tillväxt, såväl ekonomiskt, ekologiskt som socialt.
Leader Sjö, skog och fjäll har fyra insatsområden:
- Passionerat entreprenörskap i samverkan.
- Levande lokalsamhällen för alla.
- Attraktiva och dynamiska natur- och kulturmiljöer.
- Innovation/Ny teknik/Nya lösningar/Forskning.
Projektet ska passa in i något av insatsområdena. Det behöver även uppfylla grundvillkor för leaderprojekt. Det är LAG, den lokala styrelsen bestående av företrädare från offentlig, privat och ideell sektor, som avgör vilka projekt som ska få stöd i vårt område. Detta utifrån hur väl de passar in i den lokala utvecklingsstrategi och antagna mål.
Leader Sjö, Skog & Fjäll har kontor i Ås och Funäsdalen och finansieras av:
- EU
- Bergs kommun
- Härjedalens kommun
- Krokoms kommun
- Åre kommun
- Östersunds kommun
- Region Jämtland Härjedalen
Ta gärna kontakt med Leaderkontoret om du har en idé!
Läs mer om Leader och hur du kan ansöka på www.sjoskogfjall.se
LONA – en lokal naturvårdssatsning
Den lokala naturvårdssatsningen LONA är ett bidrag som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Projekt med fokus på naturvård, friluftsliv, information eller tätortsnära natur kan få bidrag med upp till femtio procent av kostnaderna.
Kommuner kan söka LONA-medel på egen hand eller i samarbete med någon lokal aktör, t ex en intresseorganisation eller ett byalag. Om du som lokal aktör har en idé till ett projekt så kontakta oss på kommunen eller Länsstyrelsen för mer information.
Kontaktperson på Krokoms kommun är Gunilla Gisslén, 0640 163 96.
Kontakt
Läs mer
- Verksamt
Finansiering
- Länsstyrelsen Jämtlands län
- Region Jämtland Härjedalen
- ESF-rådet
- Almi Företagspartner
Nyttiga länkar
- Mark och lokaler
- Varningslistan