Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Våga det du inte vågar

Tina Wolgers sålde handdukar med Jämtlandsmotiv

Tina Wolgers företagsidé är att sälja kökshanddukar med Jämtlandsmotiv. I somras var hon en av fjorton ungdomar i Krokoms kommun som drev företag som sommarjobb.

Krokom är en företagartät kommun med runt tusen aktiva bolag och i vissa områden är så gott som alla i arbetsför ålder företagare. Det är såklart viktigt att även få unga att intressera sig för entreprenörskap och vilja driva företag i framtiden. En del av kommunens satsning på unga är Sommarlovsentreprenörerna där ungdomar mellan 15 och 20 år får driva företag som ett alternativ till feriejobb. Under en uppstartsvecka på Birka Folkhögskola får ungdomarna grunderna i företagande, affärsutveckling, företagsekonomi och marknadsföring.
– Uppstartsveckan var det bästa av allt. Vi hade så kul och fick väldigt bra gemenskap, berättar deltagaren Tina Wolgers.

Tina hade startat företag redan hösten innan, under en kurs i Ung Företagsamhet (UF) på gymnasiet. Genom att delta i Sommarlovsentreprenörerna har hon kunnat fortsätta utveckla företagsmodellen för företaget där hon designar och säljer handdukar med Jämtlandsmotiv.
– I början sålde jag mest till butiker. Jag behövde få in pengar för att kunna betala räkningarna till tryckeriet. Det var jobbigt att sälja i början. De första gångerna hade jag med mamma, hon är själv egenföretagare och har varit ett stort stöd. Men efter ett tag blev det bättre och jag har lärt mig att få ett nej och gå vidare, berättar Tina Wolgers.

Tack vare ett litet startkapital från kommunen och pengar kvar i bolaget kunde Tina ändra sin försäljningsmodell och under sommaren fokusera på att sälja direkt till slutkund för att själv få en större del av kakan.
– I början var det svårt att hitta försäljningstillfällen. Jag ringde Renate Alstad som har konditoriet på Magneten. Hon gav mig ett bord att sälja mina handdukar hos henne och tipsade mig att stå på Krokomsdagen.
Sommarlovsentreprenörerna har också hjälpt varann med både försäljning och marknadsföring.
– Handdukarna har sålts på ett sommarcafé i Ås. Tjejerna som drev caféet köpte även rökt fisk till caféet från en av de andra företagarna. Och så marknadsförde vi varandra på Instagram, berättar Tina.

Tina har börjat sista året på gymnasiet och företagandet får just nu stå tillbaka för att fokusera på studierna. Men hon stänger inte dörren till företagandet.
– Det roligaste har varit att träffa kunder men också att lära sig tjäna pengar, nu vet man lite vad det handlar om. Jag kan tänka mig att driva företag i framtiden men det är ett stort ansvar och mycket arbete. Kanske söker jag till sommarlovsentreprenör nästa sommar igen.
Hennes råd till andra unga som funderar på att starta företag: ”våga göra det du inte vågar”.

Sofia Martin

Fakta om sommarlovsentreprenör
och Ung företagsamhet

2023 arrangerade Krokoms kommun sommarlovsentreprenörerna för nionde gången. Fjorton gymnasieungdomar deltog i kommunens program för sommarlovsentreprenörer.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

Tidigare på temat 19 300 invånare

MÅLET ÄR 19 300 INVÅNARE

VARFÖR MÅSTE KROKOM VÄXA?

VAD SÄGER POLITIKERNA OM KROKOMS KOMMUNS MÅL?

NYTÄNK FÖR BÄTTRE SERVICE

Krokom har ett gynnsamt läge

Ny mötesplats för företag och finansiärer

Tillsammans är man mindre ensam i Hotagsbygden

Meny