Tillsammans är man mindre ensam i Hotagsbygden

Lena Alke framför Handlar'n

I Hotagsbygden sjuder det av engagemang. I området finns inte en, utan två butiker och en svindlande vacker natur. Här hjälps man åt, för att man kan, måste och vill.

Valsjöbua i Valsjöbyn ägs av 103 aktieägare med anknytning till byn. Butikschef Torbjörn ”Tobbe” Lektell har ett lite speciellt uppdrag; målet är inte att gå med vinst utan att driva butiken så att den finns kvar.
– Butiken är en livsnödvändighet för byn, utan den kan man inte bo här, säger Tobbe.

Med 41 invånare i byn träffar Tobbe alla en vanlig fredag.
– Det är hit man kommer när man är orolig eller letar efter någon, berättar Tobbe som precis hade gått i pension när han såg annonsen som butikschef.
– Jag kände ett sånt varmt välkomnande från människorna här. Sen var jag tydligen inte pensionär längre.

När Lena Alke köpte fritidshus i Rötviken hade hon ingen relation till platsen, men sedan tre år bor hon här permanent och driver Handlar'n och campingen.
– Det här har blivit mitt hem och trygghet. Här känner alla varandra och hjälps åt med det mesta. Om det lyser i huset eller garageporten står öppen, då kan man lita på att det är någon som fixar det, säger Lena.

Tobbe berättar om den italienska motorcykelturisten som blev stående i somras på grund av en trasig lampa.
– Det var en ovanlig lampa, i alla fall häromkring. Men vi ringde åkeriet och där fanns en avställd lastbil med rätt sorts lampa. På nolltid hade vi fixat hans motorcykel. Alla här hjälps åt, för att man vill, kan och för att man måste, berättar Tobbe.

Byalagen är med i allt och ideella krafter har gjort alltifrån att bygga tavlan vid rastplatsen, röja vandringleder och sköta om de allmänna toaletterna. I Valsjöbyn finns utegym, biograf och en gång per år arrangeras ”Festivalsjöbyn” med evenemang i fem dagar.
– Vi vill att folk ska tycka att det är trevligt här, säger Tobbe.

Lena delar den bilden. I våras öppnade hon en obemannad våffelstuga i närheten av butiken.
– Jag gör det inte för att tjäna pengar utan för att andra ska tycka att det är roligt. Och för att fler ska hitta hit. Det är så fruktansvärt vackert här och så mycket som är oupptäckt. Från Östersund är det inte längre hit än till Åre, men folk vet inte att det finns. Här kan man må gott och behöver inte dela naturen med någon, säger Lena.

På hyllorna i Valsjöbua finns ingen barnmat, för det bor knappt några småbarn i byn. Trots det är både Tobbe och Lena försiktigt positiva om framtiden.
– Yngre väljer att flytta hit permanent och jobb finns på bageriet på andra sidan gränsen, berättar Lena.

Tobbe menar att det finns många som vill flytta till bygden.
– Här finns ett fantastiskt friluftsliv och livs-
kvalitet men det saknas bostäder. Jag är övertygad om att man skulle kunna smälla upp tjugo attefallshus här och få dem uthyrda, säger Tobbe.

Sofia Martin

Tidigare på temat 19 300 invånare

MÅLET ÄR 19 300 INVÅNARE

VARFÖR MÅSTE KROKOM VÄXA?

VAD SÄGER POLITIKERNA OM KROKOMS KOMMUNS MÅL?

NYTÄNK FÖR BÄTTRE SERVICE

Krokom har ett gynnsamt läge

Ny mötesplats för företag och finansiärer

Meny