Familjehem

Porträtt på familj med liten dotter med Downs syndrom

Ett familjehem kan vara ett stort stöd om det händer saker som gör att ett barn eller en ungdom inte kan bo kvar hemma.

För en del barn och unga händer det saker i livet som gör att de inte kan bo kvar hemma med sina föräldrar och då kan ett familjehem vara ett stort stöd. Familjehem är det som tidigare kallades fosterhem.

Ett familjehem är en helt vanlig familj som på uppdrag av socialnämnden öppnar sitt hem mer stadigvarande för barn eller ungdomar. Uppdraget kan gälla kortare eller längre tid. I Jämtlands län har alla kommuner gått samman och bildat Familjehemscentrum (FHC). FHC rekryterar, utreder och utbildar blivande familjehem.

Det finns en nationell tjänst för dig som vill veta mer om familjehem, Familjehem Sverige. Det är också här du lämnar in din intresseanmälan.

På Familjehem Sveriges hemsida kan du göra ett självtest för att få veta mer om vad det innebär att vara familjehem och också för att se om du är redo för att ta dig an uppdraget.

Testa dig själv om du är en familjehemsförälderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vem kan bli familjehem?

Vem kan bli familjehem?

För att bli familjehem behöver ni ha errfarenhet av barn och ungdomar och tid, ork och intresse för andra människor. Ni behöver också ha ett tryggt hem med stabila relationer.

Hela familjen, inklusive biologiska barn, måste vara överens och vilja ta emot ett barn eller en ungdom. Det är viktigt att de vuxna i hemmet är trygga och att barnet känner sig accepterat och välkommet samt att det finns någon att anförtro sig åt.

Några formella krav på yrke och utbildning finns inte. Ni kan vara gift, sambo eller ensam­stående. Med eller utan barn. Bo på landet eller stan. I hus eller lägenhet. Vara född i Sverige eller i ett annat land. Alla barn har olika förutsättningar och vi vill hitta rätt familj till varje barn.

Lämna intresseanmälan

Lämna intresseanmälan

Du kan göra en intresseanmälan via Familjehem Sverige. Välj Krokom (Familjehemscentrum) i listan över kommuner och svara därefter på frågorna.

Din intresseanmälan kommer utredas av Familjehemscentrum i Östersund som kontaktar er för att diskutera en eventuell placering. Det är socialnämnden i den placerade kommunen som beslutar om varje familjehemsplacering.

Har du frågor?

Hör av dig till Individ- och familjeomsorgens expedition så får du svar på dina frågor och funderingar. Du hittar alla uppgifter du behöver under kontaktinformation.

Hjälpte informationen på sidan dig?