- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Barn, unga och familj
- Familj
- Informationssamtal
Informationssamtal

Samhället har ett stort ansvar för barn och en viktig uppgift är att, exempelvis vid en separation, ge föräldrar hjälp och stöd att själva fatta beslut med barnets bästa i fokus.
Den 1 mars 2022 införs ett krav på att föräldrar ska ha deltagit i ett informationssamtal innan de framställer ett yrkande om vårdnad, boende eller umgänge i domstol.
Syftet med informationssamtal - hur går det till?
Syftet med informationssamtal är att ni föräldrar ska komma överens i stället för att inleda en vårdnadstvist i domstol, men också för att informera er om vilka konsekvenser en domstolsprocess kan få för barnet eller barnen. Föräldrars överenskommelser om vårdnad, boende och umgänge är i regel bäst för barnet.
Många gånger innebär en samförståndslösning att barnet får bättre förutsättningar till lugn och ro i sin tillvaro. Om föräldrar själva kommer överens i frågor som rör barnet resulterar det också ofta i en mera hållbar lösning, vilket främjar barnet.
Utgångspunkten är att ni båda deltar i samtalet. Om det finns särskilda skäl kan enskilda tider erbjudas.
Vid informationssamtalet får ni föräldrar relevant information om hur ni kan finna lösningar som är bäst för ert/era barn. Information kommer även att ges om hur en rättslig process i domstol fungerar. Ni föräldrar kan också erbjudas annat stöd och hjälp samt möjligheten till samarbetssamtal om det bedöms som lämpligt. Det finns även möjlighet att med socialtjänsten träffa bindande avtal i frågor om vårdnad, boende och umgänge.
Efter utfört samtal erhåller ni föräldrar ett intyg där det framkommer att ni deltagit i samtal samt vad samtalet handlat om. Det intyget ska sedan lämnas in till domstol vid en stämningsansökan om vårdnad, boende och umgänge.