Vinnare 2019

Totalt delades tio priser ut under kvällen där höjd­punkten är utdelningen av Guldkroken. Det är tuffa kriterier som ska uppfyllas och där pris­tagarens insats bedöms utifrån ett håll­barhets­perspektiv.

Guldkroken - Botvidgänget

Guldkroken - Botvidgänget

Med ett ständigt ökande publikantal sprider Botvidgänget skratt och kultur över hela kommunen och länet. Det är många som i sam­band med sommarens före­ställningar får en viktig uppgift och en social samvaro som skapar och ger stolthet för den bygd man lever och verkar i.

Botvidgänget förenar och sätter Föllinge på kulturkartan.

Botvidgänget tilldelas priset Guldkroken

Botvidgänget.

Årets företagare - Fredrik Holmberg, Fredrik Holmberg AB Föllinge

Årets företagare - Fredrik Holmberg, Fredrik Holmberg AB Föllinge

Med driv och passion ser vinnaren till att kunderna i hembygden, kommunen, länet, ja vart än de befinner sig, får en förstklassig service som sträcker sig ända ut i hjulbultarna.

Eftersom vår företagare har båda fötterna stadigt i sin hembygd är han delaktig i att hjälpa till i det lokala oavsett om det gäller spons­ring i hockeylaget eller att skänka vinster till öster å väster. Så känne­tecknar man denna företagare!

Sommarfarstittare, pensionärer, barn, vuxna, hemvändare, bort­tappade, liggande, sittande, skotrar, fyrhjulingar, vedklyvar, sand­spridare och båttrailer. Alla har fått komma till rätt plats med årets företagare i Krokoms kommun 2019, nämligen Fredrik Holmberg på Holmbergs Taxi i Föllinge.

Fredrik Holmberg tilldelas priset årets företagare

Fredrik Holmberg, årets företagare.

Guldstjärnan årets serviceföretag - LG Bussresor

Guldstjärnan årets serviceföretag - LG Bussresor

För konsten att driva resebolag i glesbygd där deras kunder får uppleva en fantastisk service i världsklass.

All-inclusive resor med start i Offerdal, där företaget med gott och tryggt värdskap tar med sina resenärer till olika unika resmål och upplevelser runt om i Sverige och Europa. Många är de kunder som återkommer gång efter gång.

LG Buss tilldelas priset årets serviceföretag

LG Buss

Guldstjärnan årets serviceperson - Emil Öberg

Guldstjärnan årets serviceperson - Emil Öberg

Med enastående servicepersonlighet och med stort entreprenörskap har den här personen valt att satsa på sitt företag där han själv vill verka och bo.
Han erbjuder sina kunder ett stort utbud av tjänster, ett brett kunnande, och levererar alltid med ett glatt humör.

En ung person som visar att allt är möjligt när man följer sina drömmar.

Emil Öberg är årets serviceperson.

Emil Öberg, årets serviceperson.

Kulturpris - Clara Bodén

Kulturpris - Clara Bodén

Clara Bodén är en av norra filmsveriges starkaste röster som på ett framgångsrikt sätt använder konsten för att belysa de strukturella orättvisorna mellan stad och land, mellan norr och söder, mellan de som har och de som inte har.

Den senaste filmen STAMNÄTET var en av åtta utvalda filmer i SVT:s satsning på unga inför valet. Filmen STAMNÄTET har också vunnit priser i internationella tävlingar, bland annat Tromsöpalmen vid Tromsö Internationella Filmfestival.

Claras förra film, lgh+bil+allt jag har och äger, blev nominerad till Guldbaggen för bästa dokumentär 2012.

Förutom eget skapande så jobbar Clara regelbundet med kontakten med unga, antingen som en del i själva skapandet eller samtal och uppmuntrande till eget skapande. Hon har varit aktiv i Skapande skola projekt och just nu med Filmrullen, som bland annat besöker Holken i Föllinge där unga får ta del av Claras kunskaper.

Clara Bodén är en stor inspiratör, en förebild som dessutom har ett stort engagemang som bidrar till ökad kulturell trivsel i vår kommun.

Bild på Clara Bodén som tilldelas kulturpriset.

Clara Bodén tilldelas årets kulturpris.

Ungdoms­­kultur­­stipendium - Hugo Danielsson

Ungdoms­­kultur­­stipendium - Hugo Danielsson

Hugos musikintresse väcktes i tidig ålder tack vare hans farfars bluestrio. Han skaffade sig raskt ett eget trumset och började ta lektioner på kultur­skolan på Ås skola redan som nio­åring. Sista året i grundskolan tog han även lektioner i gitarr.

Ända sedan mellan­stadiet har Hugo deltagit i ett flertal konstella­tioner där han spelat både bas, trummor, gitarr och sjungit. Sommaren efter grund­skolan sommar­jobbade Hugo med att förgylla Krokoms vardags­kultur i samarbete med Riks­teatern, Krokoms kommun och ABF. Detta gjorde han även i de två följande somrarna under gymnasie­tiden.

Numera pluggar han i Piteå på Artist­akademin där han huvud­sakligen får arbeta med sina sceniska uttryck och sin sång.

I framtiden drömmer han om att kunna fortsätta med musiken och helst av allt kunna ha det som sitt yrke.

Bild på en glad Hugo Danielsson som tilldelas ungdomskulturstipendium

Ledarpris - Håkan Käll­bom Almåsa AK och Ulf Jaarnek Krokoms Moto­cross­klubb

UlfJaarnek Krokoms Moto­cross­klubb

Ulf är sann ledare som i många år brunnit för verksamheten och dess medlemmar; främst de yngre och deras utveckling. Han arbetar i det tysta, utan att framhålla sig själv - utan är snarare den som lyfter alla andras in­satser, fastän han ofta har ett finger med i spelet.

Med Ulf som motor har det hänt väldigt mycket både i för­eningen samt i själva an­lägg­ningen, och Ulf har ett driv och en kraft som smittar av sig. Han är lyhörd, nyfiken, genuin och engagerad; och är upp­skattad både i sin egen förening och av medlemmar i andra.

Krokoms kommun vill nu visa sin upp­skattning till Ulf genom att tilldela honom 2019 års Ledarpris.

Ulf Jaarnek och Håkan Källbom tilldelas priset årets ledare.

Ulf Jaarnek och Håkan Källbom

Håkan Käll­bom Almåsa AK

Håkan har under mer än 10 års tid varit engagerad i Almåsa AK som ledamot, ord­förande, tävlings­motor, men framförallt ledare och tränare såväl under barmark som i backen.

Håkans entusiasm smittar av sig och han har tagit väl emot såväl nybörjare som mer avancerade åkare och följt och stöttat ungdomarna i sin skid­utveckling. Hur många timmar han lagt för klubben i för­beredelser, skottning, nätsättning, planering, startramps- och skicross­bane­byggande vet han nog inte ens själv.

Under en tid var han dessutom samtidigt engagerad i Krokoms HIF som ledare. Håkan är full av energi och idéer och betyder oerhört mycket för klubben.

Krokoms kommun vill nu visa sin uppskattning till Håkan genom att tilldela honom 2019 års Ledarpris.

Utvecklings­stipendium för ungdom - Magda­lena Hedqvist, KD55 och Tilde Bång­man, Offerdals SK

Tilde Bång­man

Tilde inspirerar barn och ungdomar att utöva idrott på ett roligt sätt. Med sin personlig­het får hon ungdomar att känna glädje till sin idrott och längtan till gemensamma träningar och tävlingar. I sin egen elitsatsning på skidor är hon den naturliga ledaren i gruppen och är alltid den person som de andra tävlande vänder sig till, oavsett om det är i fram­gångar eller motgångar.

Tilde visar att det går att utöva sin idrott i en lands­bygds­förening, och hon är också väldigt fram­gångs­rik i sitt tävlande. Hon ställer gärna upp som ledare på träningar, visar skidteknik, utbildar i vallning och berättar om sina erfarenheter för barn och ungdomar. Tilde är en verklig förebild inom föreningen.

Krokoms kommun vill nu visa sin uppskattning till Tilde genom att tilldela henne 2019 års Utvecklingspris för ungdom.

Bild på Magdalena Hedqvist och Tilde Bångman som vann utvecklingsstipendium för ungdom.

Tilde Bångman och Magdalena Hedqvist.

Magda­lena Hedqvist

Magdalena är en ung och driven ledare i KD55, som ägnar sin lediga tid till att utveckla både sina ledarskaps­förmågor, men också de lag och personer hon leder. Hon har en förmåga att se varje spelare och vilka behov den har för att kunna bli bättre.

Magdalena är engagerad i föreningen och strävar efter att utveckla fotbollen för ungdomar i Krokom, och detta gör hon utanför sin egen skolgång.

Krokoms kommun vill nu visa sin uppskattning till Magdalena genom att tilldela henne 2019 års Utvecklings­pris för ungdom.

Tillgänglighetspris - Rödöns Jaktklubb

Tillgänglighetspris - Rödöns Jaktklubb

Rödöns Jaktskytteklubb med skjutbana strax utanför Krokom har under flera år arbetat med tillgänglighet och utvecklat skytte för alla.

Med sina över 400 medlemmar anser man att tillgänglighet bland annat är att erbjuda öppettider som kan låta de som inte vill skjuta inför en stressande kö få skjuta på egen tid.

Tillgänglighet är även att grusa upp jaktstigen och stigen mellan klubbstugan och älgbanan, men med den nya inskjutningsbanan har de tagit klubbens tillgänglighetstankar till en ny nivå. Elektronisk markering, elektroniskt styrda portar, ljuddämpning och ljussensorer gör att personer som sitter i rullstol lättare kan använda inskjutningsbanan.

Under jaktskytte-SM fick de beröm både för sitt arrangemang, men även för en bra ljudmiljö tack vare bra uppbyggda ljudvallar. Också det en viktig fråga för att göra en anläggning tillgänglig.

Deras arbete fortsätter och de har planer för både klubbhusets, för skjutplatsernas och för hela områdets tillgänglighet.

Vi i Krokoms kommunala Tillgänglighetsråd håller med klubbens ordförande om att: ”Ingenting är omöjligt!”

Vi vill med detta pris visa vår uppskattning för de många timmar klubben lägger på att öka tillgängligheten för alla som har ett intresse av jakt och skytte.

Två män från Rödöns jaktklubb

Rödöns jaktklubb.

Årets Eldsjäl - Michael Hallqvist

Årets Eldsjäl - Michael Hall­qvist

Ett unikt engagemang och en orubblig framtidstro är det som beskriver denna eldsjäl bäst. En person som värnar om och ser det unika i platsen och hos människorna i sin hembygd.

Han är en driftig tusen­konstnär som alltid ger ett handtag där det behövs oavsett om det handlar om att vara festfixare, bio­maskinist, eller servitör, och är en stark ideell kraft i det lokala föreningslivet.

Årets eldsjäl 2019 är Michael Hallqvist.

Årets eldsjäl Michael Hallqvist

Årets eldsjäl Michael Hallqvist

Årets hållbara företag - Dillebolagen AB

Årets hållbara företag - Dillebolagen AB

En omfattande kartläggning och analys har gett företaget en tydlig bild och inriktning för hur de ska arbeta med hållbarhet inom hela sin verksamhet.

Med en vision om att sticka ut och med ett framtidstänk skapa en kulturell förändring i samhället lyfter de in hållbarhet som en naturlig del i såväl företagande som i verksamhetens vardagliga aktivieter.

Genom sina högt ställda hållbarhetsmål tar Dillebolagen AB en tydlig ställning inom sina samtliga affärsområden; utbildning, restaurang, skog och fastighet.

Resan framåt är tydligt utstakad. Grattis Dillebolagen AB

Dille Gård tilldelas priset årets hållbara företag

Dille Gård.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny