Naturreservat vid Vikekärret/Acksjön

guckusko, orkidéer

Denna korta naturstig hittar du på Rödön, och den tar dig med på en fin vandring genom varierad natur. Gå genom trollik skog, på trall genom myrmark för att sedan slutligen komma fram till Vikekärret som ursprungligen var sjöbotten till Acksjön.

Vikekärret är idag ett blekeområde och ett märkligt orkidékärr. Här växer orkidéer som blodnycklar, korallrot, brudgran, tvåblad, flugblomster, ängsnycklar, guckusko och Jungfru Marie nycklar. Särskilt imponerande är det att besöka kärret i mitten av juni til midsommar när Guckoskon blommar i otroliga mängder.

Terräng/stig: Lätt terräng, bitar av stigen går över myrmark på trall. Delar av stigen består av slitna spänger/broar så var observat och gå försiktigt. Vid blött väder eller om det regnat dagarna innan rekommenderas vattentåliga skor/kängor.

Det finns informationstavlor där man kan läsa om Vikekärrets historia och dess orkidéer.

Sevärdheter: Guckusko - Orkidé som är känd på grund av sitt utseende och sin stora gula läpp som fångar in insekter och håller dem kvar. Vikekärret - Blekeområdet som en gång var sjöbotten på Acksjön. Tibrandshögen - Den mäktiga gräsbevuxta högen vid Rödösundet var plats på slutet av 1300-talet utgjorde hem åt den fruktade danske borgfogden Tibrand som slutligen blev till offer för Jämtarna.

För att komma till Tibrandshögen kan man antingen gå från parkeringen där skyltarna leder vägen eller så parkerar man vid brofästet där även en badplats och Storsjöodjursspaningsplats finns. Följ då bara stranden tills högen visar sig.

Transport: Naturstigen nås bäst med bil.

Från Östersund, åk mot flygplatsen och fortsätt sedan vidare över Rödöbron. Sväng höger ca 1 km efter bron där det står en skylt mot Naturstig och Tibrandshögen. Från Krokom: Åk till Krokomsporten och sväng mot Rödön. Ta vänster i Rödön mot Östersund. Sväng vänster längst ned i backen vid skylten mot Naturstig och Tibrandshögen.

mer information på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Service

Kategorier
Vandring, Djur och naturupp­levelser


Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny