Bostadstillägg

Bild på en tallrik med texten Borta bra men hemma bäst

Har du rätt till bostadstillägg? Det är ett tillägg till den all­män­na pensionen som du ansöker om hos Pensions­myndig­­heten.

Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

De vanligaste skälen till avslag på ansökan om bostadstillägg är att du har både bostad och fritidshus, bor tillsammans med någon eller har över 19 000 kronor i inkomst efter skatt.

Gör en beräkning

Hela den totala ekonomin tas med i beräkningen. Gör därför en beräkning på pensionsmyndigheten.se innan du ansöker.

Klicka på den här länken för att komma till beräkningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du inte möjlighet att göra det via webben kan du ringa Pensionsmyndighetens kundservice 0771–776 776 och få hjälp med en beräkning.

Du eller anhörig kan ansöka

Du eller anhörig kan ansöka

Du ansöker enklast och snabbast direkt på Pensionsmyndighetens webbplats. Där kan du även välja att ladda ned en ansökningsblankett. Ansökningsblanketten kan också beställas via Pensionsmyndighetens kundservice. Det är viktigt att ansökan fylls i korrekt och komplett för ett snabbare beslut. Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående. Mer information finns på Pensionsmyndighetens webbplats.

Klicka här för att göra en ansökan hos pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digitala informationsmöten

Digitala informationsmöten

Du är välkommen att delta på Pensionsmyndighetens digitala möten om bostadstillägg. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig. Under mötet får du svar på de vanligaste frågorna och kan även ställa egna frågor via en chatt. Du kan läsa mer på vår webbplats.

Länk till Pensionsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny