Livsmedel

Här får du information om vad som gäller när du ska starta en livs­medels­verksamhet. Du kan också läsa om hur kommunen arbetar med att kontrollera verksamheter som säljer, tillagar eller serverar livsmedel.

Välkommen att kontakta oss om du:

  • ska starta eller ta över ett café, en restaurang eller annan liv­smedels­verksamhet
  • bedriver befintlig livsmedelsverksamhet
  • misstänker att du har blivit matförgiftad
  • har klagomål eller synpunkter på företag som hanterar livsmedel

Livs­medels­kontroll

Livsmedelskontroll

Varje livsmedelsföretagare ansvarar för att maten eller livsmedlen man säljer eller serverar är säkra att äta och rätt märkta. Bygg- och miljönämndens livsmedelsinspektörer gör regelbundna besök på restauranger, gatukök, skolkök, butiker och andra livsmedelsföretag i Krokoms kommun för att kontrollera att företagarna uppfyller lagstiftningens krav.

Hur livsmedelskontrollen går till kan du läsa om i Livsmedelsverkets broschyr Livsmedelskontroll - vårt uppdrag.

Matförgiftning

Matförgiftning

Misstänker du att du blivit matförgiftad av mat som serverats, producerats eller köpts i Krokoms kommun – kontakta bygg- och miljönämndens livsmedelsinspektörer så fort som möjligt. En snabb kontakt kan hindra andra från att bli sjuka!


Om du åt på restaurang eller köpte varan i en annan kommun ska du i stället kontakta livsmedelskontrollen i den kommunen.

Intervju vid matförgiftning

När du ringer till bygg- och miljöavdelningen och anmäler en matförgiftning kommer inspektören att ställa frågor till dig för att lättare kunna ta reda på vad som orsakat matförgiftningen. Frågorna handlar bland annat om:

  • vad du ätit
  • var och när du åt maten
  • vilka symptom som uppstått
  • om fler blivit sjuka
  • om alla har ätit och druckit samma sorts mat och dryck
  • vad du har ätit och druckit dagarna innan du insjuknade

Att sälja, servera, bjuda på eller tillverka livsmedel

Att sälja, servera, bjuda på eller tillverka livsmedel

För att tillfälligt eller permanent få sälja, servera, bjuda på eller tillverka livsmedel så måste du först ha gjort en skriftlig anmälan till Bygg- och miljönämnden i kommunen. Med vissa undantag gäller detta även för privatpersoner och föreningar som regelbundet säljer eller ger bort livsmedel till andra.

Här hittar du blanketten för anmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det finns särskilda regler för hanteringen av livsmedel och för hur lokalen eller platsen ska utformas. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om detta.

Dricksvatten

Vattnet som används i livsmedels­hantering ska vara av dricksvatten­kvalité. Om du har eget vatten behövs regelbundna provtagningar för att kontrollera att vattnet uppfyller kraven. En vattenanläggning som ska användas till en livsmedelsverksamhet ska anmälas till Bygg- och miljönämnden för registrering.

Hjälpte informationen på sidan dig?