Våra byambassadörer

Funderar du på att lämna storstaden för ett nytt liv på landet? Eller är du uppväxt i Krokoms kommun och funderar på att flytta hem igen efter några års frånvaro? Kanske har du frågor och funderingar och inte vet var du ska vända dig. Då ska du kontakta någon av våra byambassadörer!

Våra byambassadörer kan svara på dina frågor som rör den del av Krokoms kommun som de bor i. PerJohan Göransson vet mer om Offerdalsbygden och om du är nyfiken på de nordvästra delarna av kommunen, Hotagen och Föllinge-Laxsjö, kan du vända dig till Malin Sundqvist från Laxsjö. Börje Olsson från Ås har koll på kommunens södra delar.

PerJohan från Tångeråsen

Det allra bästa med att bo här i Offerdalsbygden är att den vackra naturen är framför farstudörren. Vi lever nära och med naturen. Det är påtagligt.

Det är inte alltid det går som man planerat med friluftslivet. Vintertid speciellt, planerar vi aktiviteterna efter rådande väderförhållanden. Finväder, ja då sträcker vi ut över de stora vidderna som fjällnära Offerdalsbygden erbjuder. Skitväder, ja då tänder vi upp i en liten timrad stuga bredvid en sjö eller stugan belägen på något lågfjäll i vårat område. Det är mysigt när snöovädret rasar utanför knuten på stugan.

Jag tycker att de som flyttar till Offerdalsbygden gör en investering för sina familjer och för framtiden. Att bygden är attraktiv bevisar ju våra 7000 åriga hällristningar i Gärdesån och hällmålningarna vid Hästskotjärn. Här har bygdens folk trivts i årtusenden.

För vem skulle inte vilja bo bland fjäll, skogar
och fina fiskesjöar?

Vildmarkskänslan präglar folket och de flesta värdesätter den fjällnära bygden högt. Allt är inte pengar i livet utan friluftslivet står högt i kurs. Naturen ska vi värna om och är till för oss alla. Om man någon gång vill resa till staden och ut i världen, är ju Trondheim med deras internationella flygplats Værnes våra grannar i väster.

Vill man besöka flera fina bygder så har vi också Föllinge/Hotagen och Laxsjöbygden nära. Egentligen är vi samma skrot och korn. Härliga människor och framåtanda i dessa bygder samt oändligt med vacker natur. Som jag ser det så har norra delen av kommunen en stor potential för inflyttning. Bygden är en stor attraktion för både stora och små. Den ska vi marknadsföra och samtidigt värna om. Det är inte alla kommuner som besitter så stora och härliga friluftsområden. För vem skulle inte vilja bo bland fjäll, skogar och fina fiskesjöar?

#ByTångeråsen

Två personer i en solnedgång

Foto: PerJohan Göransson

Malin från Laxsjö

Våran by har fått en liten nytändning, vi är på något sett lite nykär. En kärlek som för alltid har funnits till vår hembygd men som med jämna mellanrum blommar ut lite extra, som den gör just nu. Välkommen till Laxsjö – hen e re grett!

Många av oss har flyttat hit, men lika många är födda här och har inte flyttat ut. Sedan har vi de alla unga, som är födda här och som provat livet på andra ställen, men som valt att återvända med sina barn och familjer. Det är det som är häftigt. Att de unga vill tillbaka. Vår förskola har kö, det visar vilken tillväxt vi har. Byn med 85 aktiva postlådor i de nordvästra delarna av kommunen.

Sammanhållning föder engagemang. Och engagemang
föder sammanhållning. Och blir en gemenskap

Lugnet och närheten till skog, fiskevatten och delvis orörda fjäll utanför husknuten bidrar till att vi bor här. Men också gemenskap, sammanhållning och engagemang. Sammanhållning föder engagemang. Och engagemang föder sammanhållning. Och blir en gemenskap. Att få vara en del av något. Det är något som alla mår bra av. Ung som gammal, alla kan bidra med något. Gör man det tillsammans blir det ett större mervärde i det.

När pandemin slog till och bygdegården plötsligt stod tom och öde valde vi att vända det negativa till en spännande utveckling. Vi erbjuder fyra arbetsplatser och bredband på vår bygdegård, så kallade arbets­hubbar. För dig som vill testa livet i Laxsjö under en kortare eller längre period finns det möjlighet att hyra ett hus. För att nå ut med detta startade vi ett Instagram- och Facebookkonto under namnet "Livet i Laxsjö" där vi uppdaterar vad som händer i byn, men också svarar på frågor. Sidan har fått bra spridning och vi har fått besök från människor från olika delar av Sverige, men också från andra länder.

I byn har vi en förskola och en F-6 skola. Vi har elljusspår, fina skoterleder, badplats med camping. En levande bygdegård och som knutpunkten i byn har vi Mobacks kök och skafferi. Byns affär. Här kan man köpa allt från bensin till mat och hemslöjd. Men också Calles förstklassiga matlådor. Som på restaurang.
Och bara en timme bort ligger stadslivet om man för en stund vill in och känna på det.

Ja, vi har verkligen allt man kan behöva. Här trivs vi.

#ByLaxsjö #LivetiLaxsjö

Solnedgång

Foto: Jan Oscarsson

Börje från Ås

Åsbygden – där land och stad möts! Redan här har vi angett det som är en av Åsbygdens starka sidor, nämligen närheten till en stad, Östersund, som möter en bygd som präglas av en kombination av lantbruk och ett starkt näringsliv med närmare 400 företag.

Åsbygden har en starkt växande befolkning (idag 3.500 invånare) där många lockas till att vilja bo i lägenheter, hyreshus, radhus eller friliggande villor – alla fint belägna. Åsbygden har vuxit med 57 procent sedan 1980-talet och är den bygd som växer snabbast i Jämtland.

I takt med befolkningsökningen har Ås skolor vuxit snabbt och är under ständig utbyggnad. Idag finns skolor i både centrala Ås och i Sånghusvallen. För den som vill studera vidare finns Birka folkhögskola, Dille Gård AB med sitt naturbruksgymnasium och andra vuxenutbildningar och Torsta AB som ägs av näringslivet och offentliga institutioner.

Den som flyttat hit till Åsbygden vill ofta aldrig flytta härifrån

Ås är kanske mest känt – såväl i länet som i Sverige – för Eldrimner, en ledande profil i förädling och utveckling av mathantverket! Eldrimner har blivit ett nationellt resurscentrum för mathantverk och har därför placerat Ås på den internationella matkartan. Nära Eldrimner finns Torsta Naturbruksgymnasium som ett starkt komplement.

Åsbygden präglas av ett starkt föreningsliv. Ås IF har tusen medlemmar som är aktiva inom bordtennis, fotboll, innebandy och skidor där de internationella skidprofilerna Ola Ravald och ”Peken” Rönnestrand är eldsjälar och pådrivare. För den som gillar ridning finns två ridhus – dels i Dille med sin hästutbildning och dels Ås Ridskola i centrala Ås.

Ås Föreningshus är en central samlingsplats i bygden liksom Jämtkrafthallen – länets största sporthall med möjligheter till innebandy, bordtennis, fotboll och inte minst friidrott.

Då har vi inte nämnt det som kanske är allra mest lockande – det vackra Ås med sin betagande utsikt över Storsjön, Bydalsfjällen och Åreskutan – vad mer att önska?

Den som flyttat hit till Åsbygden vill ofta aldrig flytta härifrån – av skäl som du ser ovan!

#ByÅs #Åsframtid

Vy över Åsbygden

Foto: Sofia Lundberg

Våra områden

Karta över Krokoms kommun
Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny