Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Fler och fler väljer livet i Krokom

Lena Alke är nyinflyttad till Häggsjövik och kommer snart att köpa Handlar'n i Rötviken, där hon arbetar i dagsläget.

Inflyttningen till Krokoms kommun fortsätter att vara hög. Första halvåret 2022 flyttade 470 personer till kommunen, och enligt inflyttaren Lena Alke i Häggsjövik är en naturnära fritid och en engagerad bygemenskap något som lockar.

Många vill bo i någon av Krokoms 193 vackra byar. Befolkningen har ökat stadigt sedan 2003 (med undantag för en dipp 2018), vilket till stor del beror på hög inflyttning. Under 2022:s första halvår var det 105 fler som flyttade in i kommunen än som flyttade ut, vilket är överlägset flest bland Jämtlands kommuner. Det är inte bara Åsbygden som får nya invånare. 2020 var Föllinge delad trea på listan över tätorter i Jämtland med bäst flyttnetto, alltså flest inflyttare jämfört med utflyttare. 11 fler personer flyttade in till jämfört med ut från Föllinge.

Lena Alke är en av dem som på senare tid har flyttat till kommunen. För ett och ett halvt år sedan såg hon ett fritidshus i Häggsjövik på Blocket som hon köpte. Efterhand växte beslutet fram att flytta hit permanent. Lena, som tidigare bodde i Östersund, beskriver livet i staden som att hon ”jobbade på veckorna och såg fram emot helgerna”. Nu är det annorlunda.
– Här i Häggsjövik har jag fritid både före och efter jobbet. Jag hinner fiska på Stortjärn på morgonen och plocka svamp med grannen på kvällen. Jag har mer tid och mindre stress, säger Lena, som flera gånger återkommer till vilken vacker by Häggsjövik är.
– När man kommer körande och ser Häggsjön breda ut sig, alldeles blank, får man en sådan ro i magen och en stark känsla av att ha kommit hem, berättar Lena.

Jag hinner fiska på Stortjärn på morgonen och plocka svamp med grannen på kvällen

 

Nyfiken på hur det är att bo i Krokoms kommun?

I Krokoms kommun finns 193 byar som tillsammans med den ständigt när­varan­de naturen sätter sin prägel på området. I byn möter du stolthet, drivkraft och hjälpsamhet. Varenda en är viktig och alla är välkomna. Här finns plats att växa.

Bygdens framåtanda är något som imponerar på Lena, och det tog inte lång tid för henne att själv kavla upp ärmarna och engagera sig i bygdens framtid.
– Folk här gillar verkligen sin bygd och jobbar ideellt för att skapa mervärde. Till exempel bygger Valsjöbyns byalag ett utegym och i Rötviken ordnades en countryfest som drog mycket folk. Jag jobbar på Handlar’n i Rötviken och ska snart köpa butiken, och vi har nyligen arrenderat byns camping av byalaget och har planer på att utveckla sommarturismen för barnfamiljer.

Lenas tips till andra som funderar på att flytta till en by, är att testa först.
– Man behöver kunna anpassa sig och njuta av alla årstider, så innan du flyttar, försök att få hyra ett hus i åtminstone ett år för att se hur du trivs. Det går säkert att kolla med någon i byn om de vet något hus du kan få hyra, för det står hus tomma i många byar.

Hanna Gimbergsson Lindh

Så här många flyttade till Krokoms kommun 2022

  • Krokoms kommun har satt ett befolkningsmål på 16000 invånare år 2030.
  • Med en total befolkningsökning på 103 personer under första halvåret 2022 var kommunens befolkning uppe i 15455 personer den 30 juni 2022.
  • Första halvåret 2022 var antalet personer som flyttade in i kommunen 105 fler än antalet som flyttade ut, enligt statistik från SCB.
  • Totalt var det 470 som flyttade in, varav 313 flyttade in från Jämtland, 127 från övriga Sverige och 30 från utlandet.

Meny