Fler hittar hem till Häggsjövik

Kvinna med svarta glasögon som gör ett hjärta med händerna

Gemytlig, trivsam, harmonisk, hjärtlig och hjälpsam. Kreativ, öppen och lösningsorienterad. Älskade byn Häggsjövik med sina 40 bybor har många bra egenskaper. Med två nybyggda hus i byn och med en inflyttning av både gamla och nya bybor är framtidstron stor. Det här är byn där ingenting är omöjligt.
#193byar #ByHäggsjövik

Kökssoffan i Astrid Lönn Jerns kök i Häggsjövik är hela fyra meter lång. Men tro inte att hon ofta ligger där och vilar, trots att hon är pensionär. Nej, kalendern är mer fullbokad nu än när hon arbetade. Astrid är politiskt engagerad, ordförande i byalaget, sitter i styrelser och sjunger i kör.

– Det du tycker är kul, hinner du alltid med, säger hon.

Och kul har de i byn med majbrasa, surströmmingsskiva, hemvändardagar och knytkalas på nyår. Känslan för bygden är stark för henne och även om hon flyttade som ung, så har nästan varje helg spenderats i byn. För nio år sedan flyttade hon hem för gott.

– Det här är mitt hjärta, säger hon.

Utveckling och förbättring är ledord för Astrid och enligt henne är ingenting omöjligt.

Allt går, det tar bara lite tid, säger hon och skrattar.

I början av oktober startar en hantverksgrupp i vävstugan och nu ska äntligen nyinflyttade Lena Alke få sina gardiner upplagda.

– Jag får hjälp att lära mig att sy där, säger hon.

Förra året såg hon ett fritidshus i Häggsjövik på Blocket som hon köpte. Ju mer tid hon spenderade i byn, desto fler anledningar fann hon för att flytta hit permanent.

Allt föll på plats, till och med jobb.– I dag är jag butiksansvarig för Servicepunkt Handlarn i Rötviken och snart ska jag köpa butiken, säger hon.

Lena tycker att det är en fin sammanhållning i byn och att den största skillnaden med att bo här är att hon fått mer fritid på vardagarna.

– Jag hinner fiska på Stortjärn både innan jag börjar jobba och efteråt, säger hon.

Egon och Erik Arnsäter håller på att installera solceller på en fastighet i Sönnasjön. Häggsjöviks El och VVS har kunder i ett stort område av kommunen. Egon startade företaget när han och frun flyttade upp från Småland till Häggsjövik 1983.

– Vi ville pröva att bo här och det funkade. Det är guld värt att sitta vid köksbordet och titta ut över sjön i stället för att se betong, säger han.

Egon tycker att det blir en livsstil att vara egenföretagare.

Driva eget är att ha friheten att jobba jämt, säger han och skrattar.

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny