Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Fjällbesök i sommar?

En man som fiskar vid sjö med fjäll i bakgrunden.

Fjällmiljön inbjuder till fantastiska upplevelser men just i sommar gäller lite andra förutsättningar än vanligt som är viktigt för dig att känna till. Fjällsäkerhetsrådet har samlat några värdefulla tips och råd för dig att ta del av innan du beger dig av. 

  • Håll avstånd – rasta på platser med gott om utrymme och håll avstånd till andra besökare.
  • Gör kortare fjällturer - även om du känner dig frisk innan du beger dig ut på en längre fjälltur så kan du komma att insjukna om du har blivit smittad. Tänk särskilt på konsekvenserna i samband med ett insjuknande på en flerdagarstur, då risken är större att inte kunna ta sig hem för egen maskin.
  • Svenska turistföreningens fjällstationer och fjällstugor tar i sommar enbart emot förbokade gäster för att undvika trängsel. Tillgång till gemensamhetsutrymmen är också begränsade.
  • Fjällstugor i väglöst land i övrigt kan ha andra restriktioner. Vilka dessa är varierar men finns beskrivna på deras webbplatser.
  • Mycket snö och vatten på lederna i den högre fjällterängen kommande veckor – efter en lång och snörik vinter och en kall vår finns det fortfarande mycket snö på många platser i fjällen. Stäm av innan avfärd hur det ser ut där du planerat att vara. Kontaktuppgifter finns på webbplatsen till lokala fjällsäkerhetskommitteér som kan berätta mer om aktuellt läge.
  • Om du blir sjuk eller lättare skadad i fjällen så gäller i princip samma regler som hemma – du får själv kontakta lämplig vårdinrättning. Det kan innebära att du får stanna ett extra dygn där du befinner dig eller själv anlita och bekosta lämpligt transportmedel. Om du behöver hjälp så ringer du 112 eller ber någon att hjälpa dig att kontakta fjällräddningen.

Läs mer på Fjallsakerhetsradet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på STF:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Allemansrätten

Meny