Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Ta hand om varandra och naturen

Vandringsspång

Just nu ser vi att många söker sig ut i naturen, det är positivt för att det ökar människors välbefinnande och hälsa och bidrar till att förbättra den fysiska och psykiska hälsan i samhället.

Nu på våren är naturen extra känslig, djuren får sina ungar och markerna är på många håll blöta och mjuka vilket gör dem extra känsliga för slitage, samtidigt som den speciella situation vi befinner oss i kräver särskild hänsyn mot andra människor.

Allemansrätten ger oss frihet under ansvar – inte störa, inte förstöra. Visa extra omtanke både mot andra besökare och vår natur.

Tio hänsynsfulla tips

  • Det finns många fina platser i naturen. Passa på att utforska nya områden nu när intresset för att vistas i naturen är extra stort.
  • Fika och pausa på platser med gott om utrymme där det är enkelt att hålla avstånd till andra besökare.
  • Det är väldigt viktigt att du tänker på brandrisken, särskilt när det är varmt och torrt. Elda och grilla helst bara på anvisade platser.
  • Ta gärna med dig något att äta ut i naturen, men ta med dig skräpet hem om soptunna är full.
  • Du kan bada vid en strand eller använda en brygga som ligger utanför en tomt, bara du inte stör fågellivet eller hindrar ägaren från att använda bryggan. Visa hänsyn till djur och människor om du åker båt eller vattenskoter.
  • För att alla ska ha en fin upplevelse i naturen, visa hänsyn till de som bor i området. Det kan till exempel handla om att inte gå på åkermark, inte trampa på grödor, inte störa boskap, undvika att gå för nära bostadshus.
  • Det är många som upptäcker Sverige med husbil och husvagn. Det är inte tillåtet att köra i terrängen, och det inkluderar såväl skog och mark, som stränder och parker. Bestämmelserna för var du kan övernatta kan variera från kommun till kommun. Kolla upp vad som gäller.
  • Under sommaren händer det mycket i naturen. Då behöver du hålla hunden under extra stor uppsikt för att inte störa nyfödda djur.
  • Du är välkommen att övernatta något enstaka dygn i naturen. Håll avstånd till bostadshus och välj en plats med tålig mark.
  • Naturreservat och nationalparker kan ha särskilda regler för exempelvis grillning, vindskydd och stugor. Information om dessa regler hittar du på Sverigesnationalparker.se eller lansstyrelsen.se.

Och njut av naturen! Nu – men även nästa sommar, och nästa.

Här kan du läsa mer om Allemansrätten

Besök Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök Håll Sverige Rents hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök Länsstyrelsen Jämtland Härjdedalens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny