Bakstugor

Tunnbröd gräddas i en vedeldad bakugn

Har du någon gång smakat nygräddat tunnbröd, direkt från stenugnen? Då vet du hur underbart gott det smakar. Att baka tunnbröd är ett hantverk och det är något som är populärt samt en del av uppväxten för många i den här regionen. För andra är det exklusivt och något nytt att lära sig.

I Krokoms kommun finns det flertalet bakstugor att hyra för den eller dem som vill baka tunnbröd inför jul, midsommar eller bara för att det är kul och gott att ha hemma.

Vi har samlat några bakstugor i kommunen samt kontaktuppgifter. Tänk på att du ska vet hur man gör eller ha med dig någon som kan hantverket innan du ger dig in och bakar tunnbröd.

Läs gärna texten ”Baka tunnbröd” på Föllinge hembygdsgårds hemsida. Där kan du också få tips om filmen ”Tunnbrödlandet lever”.

Besök Föllinge hembygdsgårds hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En liten tjej som kavlar tunnbröd.

Alsen-Näskott

Nälden

I Strömgården på Strömbacken 12 finns en vedeldad bakstuga att hyra (150 kr/dag) för den som vill baka eget tunnbröd för privat bruk. I bakstugan finns en del utrustning som kavlar, nagg, spjälkor, brödspadar för att kunna utföra ett tunnbrödsbak. Ta med egen ved.

Bakstugan bokas hos Yvonne på Näldens Kvartersgårdsförening: 076–1010949

Händer som kavlar tunnbröd.

Offerdal

Olden

Oldens bystuga, byhusets källare kan man även hyra "Bakstugan" 50:-/dag. Den står till förfog­ande för de som kan konsten att baka tunnbröd.

Läs mer om Oldens bystuga


Rönnöfors

Bakstuga som ligger vid gamla skolan i Rönnöfors, där Café Häma n David håller till. Bagarstugan är i en byggnad bredvid. Det går att beställa ved inför sitt tunnbrödsbak samt att förelda kvällen innan om man vill. Kontakta ansvarig för med information om bokning och betalning av bagarstugan.

Läs mer om bagarstugan i Rönnöfors


Kaxås

Bakstugan ligger mitt i byn och sköts av Kaxås byalag. Bokning sker på Ica Ladan och kostar 100 kr/dag samt via en myntautomat för bakugnen som tar 10-kronorsmynt.

Läs mer på Kaxås byalags hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Ede

Offerdals Hembygdsgård har en vedeldad bakstuga som går att hyra, 150:- för de som inte är medlemmar i hembygdsföreningen.

Läs mer om Offerdals hembygdsgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Bredbyn

I Bredbyn kan du hyra bakstuga. Bakstugan hittar man när man svänger upp mot Västbyn och sen är det första infarten till höger med en skylt Brebyskola.

För att boka och för mer information, kontakta Rosa på telefonnummer: 070 274 42 00.

Hyra: 100 kr för icke medlemar och 50 kr för medlemmar i Bredbyns byalag. Ta med egen ved.


Tångeråsen

Tångeråsen är bland de tidigast omtalade byarna i Offerdals socken som omtalas redan år 1346. Tångeråsen har liksom många andra byar i Offerdals socken präglats av jordbruksnäringen. I Tångerdalen kan du hyra bakstuga för tunnbrödsbakning, bakstugan hittar du i närheten av Tångeråsens bygdegård. I bakstugan finns en vedeldad ugn. Abonnemang på 200kr/ år och tillkommande 50 kr/ gång man bakar.


Boka hos Eva Britt Jonsson på 070 218 29 64.


Tulleråsen

Tulleråsen/Rise byalag hyr ut bakstuga. För att hitta till bakstugan, åk väg 340 och förbi korsningen mot Änge (om man kommer från Krokom). Ca 200 meter från korsningen i riktning mot Landön ligger en liten röd stuga på vänster sida. Kostnad för att hyra är 150 kr (swishas) och uppgifter finns i lokalen.

För mer information kontakta Annica Sörensdotter:

annica.sorensdotter@telia.com

Läs mer om byalaget i Tulleråsen/Rise Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

tunnbrödskaka i bakugnen

Tunnbrödskaka i Tångeråsens bakugn

Hotagen/Föllinge

Hotagen

Hotagens hembygdsförening har en bagarstuga som man kan hyra för bakning.

Läs mer på Hotagens hembygdsförenings hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Föllinge

Föllinge hembygdsförening hyr ut bakstuga i idyllisk miljö, endast sommartid. På Tunbacken kan man hyra "Storjamtstugu". Där finns en bakugn, ett bakbord av trä och även alla bakredskap man behöver. Hyra: 100kr för medlemmar och 150 kr för icke-medlemmar. En introduktionskurs i bakning kan ordnas efter önskemål och enligt överenskommelse.

Läs mer på Föllinge hembygdsgårds hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tunnbröd på hög

Aspås-Rödön-Ås

Hissmofors

Hos Hissmofors Folkets Hus kan du hyra bakstuga. De har två bakrum tll förfogande. För mer information om bokning och kostnad, läs mer på Hissmofors Folkets Hus hemsida.

Läs mer på Hissmofors Folkets Hus hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hägra

Intill Hägra bygdegård ligger en bakstuga som går att hyra både hel- och halvdag. Där finns en kalender för bokning.


Dvärsätt

I Grönänge kan du hyra bakstugan från Dvärsätts Byalag. Du kan hyra hel- eller halvdag.

Läs mer på Dvärsätts Byalags hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Ås

I Ösa kan du hyra bakstuga i Ösa via Ås Hembygdsförening. Läs mer om pris och kontaktuppgifter på deras hemsida.

Läs mer på Ås hembygdsförenings hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


I Sem kan du hyra Sems bakstuga för 200 kr per bakpass för icke-medlemmar. För kontaktuppgifter och information om bokning, besök deras Facebooksida.

Läs mer på Sems småskoleförenings hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Meny