Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Fiskgåva förgyller Offentliga måltidens dag

gigantiska kanadarödingar ligger på en diskbänk

Den enes fiskevårdsinsats kan bli den andres festmåltid när man tänker på andra och hjälps åt. Imorgon kommer därför de äldre på kommunens särskilda boenden kunna njuta av lokal kanadaröding.

Imorgon torsdag är det Offentliga måltidens dag. Runt om i landet uppmärksammas den på olika sätt och här i Krokom kommer kommunens kök att servera en festlig lunch på tema norrländskt och lokalproducerat. På kommunens särskilda boenden kommer lunchen att vara extra lokalproducerad – tack vare en överraskande gåva.

– Vi blev uppringda av en man i Dvärsätt som ville skänka kanadaröding till våra särskilda boenden, vilket vi blev väldigt glada för, berättar Lena Träskvik, kostchef i Krokoms kommun. Mannen i fråga är Petrus Thorén som är ordförande för Krokoms fiskevårdsområde i Storsjön. Föreningen samarbetar med Länsstyrelsen och andra fiskevårdsföreningar i ett projekt för att fiska ut kanadarödingen ur Storsjön, eftersom den håller på att konkurrera ut den naturligt förekommande öringen.

Petrus Thorén berättar att de i projektet totalt hade fått upp 350-400 kilo fisk som de inte ville kasta bort. Ett av förslagen som kom upp var att kontakta Blomstergården i Krokom för att höra om de var intresserade av en del av fisken.
– Det bär ju emot att slänga fin mat. Jag frågade om de ville ha fisk på Blomstergården och på den vägen var det, säger Petrus.

Den stora mängden kanadaröding som Petrus och projektet skänkte, 80-100 kilo, räckte till alla särskilda boenden i kommunen, där fisken kommer att serveras nu på Offentliga måltidens dag. Detta ligger inom ramarna för kostråden för kanadaröding från Storsjön.
– Det är så roligt att våra äldre får ta del av den här fina fisken. Fantastiskt att vi fick den skänkt på det sättet; det kommer bli många goda måltider, säger Lena Träskvik.

Läs om Offentliga måltidens dag på mattanken.se Länk till annan webbplats.

se kostråden för storsjöfisk

Meny