Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Fortfarande brist på vård­per­sonal trots stora an­sträng­ningar

Linn Mattsson och Snöfrid Eriksson jobbar på LSS-boendet i Nälden. Den här veckan har de haft sällskap av Tomas Jonsson, till vardags stabschef och tillträdande kommundirektör, som har hoppat in som vikarie.

Ersättning för att flytta semester, sommarbonus för den som jobbar minst 300 timmar i sommar och inhopp från medarbetare från andra förvaltningar har löst en del av vikariebehovet inom vård och omsorg. Men det saknas fortfarande vikarier för att täcka upp i sommar.

Det har aldrig varit så här bekymmersamt att bemanna sommarschemat så att den ordinarie personalen kan få sin semester. Anna Berkestedt Jonsson, chef för socialförvaltningen, berättar att femton tillsvidareanställda medarbetare inom särskilt boende har flyttat en eller flera av sina semesterveckor.

– Vi hade inte kunnat lösa sommarbemanningen på särskilt boende utan de här medarbetarnas hjälp. Utöver det så har vi 3-4 bemanningsundersköterskor inne i sommar och våra sjuksköterskor och distriktssköterskor gör insatser som vanligtvis utförs av undersköterskor och vårdbiträden, säger Anna Berkestedt Jonsson.

Trots socialförvaltningens ansträngningar att hitta en lösning på semesterbemanningen så saknas det fortfarande personal som kan täcka upp. Anna Berkestedt Jonsson berättar att man även har vänt sig till de andra förvaltningarna för att hitta personer som kan bidra.

– Tre personer ur kommundirektörens ledningsgrupp, socialnämndens ordförande, en lärare och en medarbetare inom administrationen på särskilt boende ställer upp en eller två veckor i sommar och det är vi väldigt glada och tacksamma för, säger Anna Berkestedt Jonsson.

Tomas Jonsson, stabschef och tillträdande kommundirektör, har jobbat på LSS-boendet i Nälden och han säger att valet var enkelt när frågan från socialförvaltningen kom.

– Läget var kritiskt och våra medarbetare måste få sin semester. Jag tyckte att det var självklart att ställa upp. Det har varit väldigt spännande att få inblick i en verksamhet som jag inte känner så väl och jag har lärt mig mycket på de här dagarna, säger Tomas Jonsson.

Det fattas fortfarande personal som kan täcka upp för sommarlediga medarbetare inom vård och omsorg. Läs mer på kommunens hemsida, här hittar du också ansökningsformuläret.

Jobba som sommar­vikarie - Krokoms kommun Länk till annan webbplats.

Meny