Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Snabbladdare ökar servicen i Föllinge och Hotagen

Grupp av människor inviger snabbladdare

I onsdags invigdes två nya snabbladdare för elbilar i kommunen. Nu kan du ladda din bil vid Handlar'n i Rötviken och Tempo i Föllinge.

I både Rötviken och Föllinge bjöds det på fika under invigningen och det fanns möjlighet att provköra elbilar före själva invigningsceremonin. Jämtkraft, som etablerat och äger laddstationerna, och Region Jämtland Härjedalen berättade om processen som har lett fram till att laddstationerna nu är drifttagna. På plats fanns även Jemtel och Jemtek, som har gjort själva installationen av stationerna, samt Jemtbil som erbjöd bilar för provkörning.

Det var i början av 2021 som Trafikverket utlyste stöd för att installera snabbladdare för elbilar på vissa utvalda orter. Syftet var att bygga ut laddstrukturen längs de så kallade "vita vägarna": viktiga genomfartsleder där det inte finns tillräcklig möjlighet att ladda elbil. I Krokoms kommun utlystes stöd för att bygga snabbladdare i Föllinge och Rötviken. Men även om Trafikverket ger stöd för själva installationskostnaden behöver den som driver snabbladdaren själv stå för driften - vilket kan kosta upp emot 100 000 kronor per år. Det är en stor utmaning för en liten aktör, och därför var det välkommet att Jämtkraft klev in och sökte stödet.

– Vi såg att ingen annan tänkte söka stöd för just Föllinge och Rötviken, så vi tog den bollen eftersom vi gärna vill bidra till bygdens utveckling i vårt elnätsområde. Dessutom behöver våra medarbetare kunna ladda sina bilar när de är ute på arbete, säger Jimmy Anjevall, energispecialist på Jämtkraft.

Lediga tomter i Föllinge

I Föllinge finns lediga tomter både för bostäder och industri!

Lena Alke på Handlar'n i Rötviken håller med om att laddstationen är bra för utvecklingen.

– Det här gör det lättare för elbilsägare att köra den här vägen in i Norge i stället för att fara via Åre, säger hon.

Även Olof Wallgren, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Krokoms kommun, är glad att fler laddare har installerats i kommunen.

– Det här är jättebra! Från kommunens sida är vi glada och hoppas på fortsatt utveckling, säger han.

Jämtkraft har åtagit sig att driva de nyinvigda laddarna i fem år och förhoppningen är att driften ska bli mer och mer lönsam ju fler som laddar sina bilar. Det är en förhoppning som troligen kommer att infrias, om inget oförutsett inträffar. I början av 2020 rullade cirka 1000 laddbara bilar på länets vägar. Nu har antalet nästintill tredubblats och ingen avmattning går att skönja.

Meny