Artikeln kan vara inaktuell
På Naestie lär sig alla samiska
På avdelningen Naestie på Änge förskola är förberedelserna inför Samiska språkveckan igång. Det vankas både jojk och bakning av gahkko-bröd för samtliga elever på Änge förskola.
Diana Dahlberg har varit förskollärare på den samiska avdelningen på Änge förskola i tre år. Hon har själv inte samiskt ursprung men har studerat sig till språket.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att barnen blir bemötta på samiska när de kommer på morgonen, även när de går hem på eftermiddagen. Att man säger hejdå och tackar för dagen. Språket är centralt, säger Diana Dahlberg.
Och det är just de samiska språken som kommer lyftas fram på Änge förskola under vecka 43, mellan den 24–30 oktober då det är Samiska språkveckan nationellt.
– På Naestie lyfter vi ju språket hela tiden, men under den här veckan fokuserar vi dock lite extra på språket och samarbetar över hela förskolan så att alla får träna på enkla samiska fraser, säger Diana.
Samiska språkveckan har funnits i fyra år och syftet är att lyfta de samiska språkens status och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället. På Änge förskola har veckan lyfts på olika sätt, varje år.
– I år fokuserar vi på att dansa till samisk jojk och bakar gahkko som är ett samiskt bröd, typ tunnbröd. Vi kommer även ha en station där alla får färglägga samiska motiv, då går vi igenom vad färgerna heter på samiska, säger Diana.
En populär lek här på förskolan är att barnen leker att de är till fjälls och tar hand om sina renar
Språk kan läras ut enkelt, och lustfyllt. På Änge förskola tränar man vanliga samiska fraser i vardagen, till exempel under måltider eller lek. Vardagen på avdelningen Naestie handlar om att lyfta det samiska, varje dag. Mycket av undervisningen sker på samiska.
– En populär lek här på förskolan är att barnen leker att de är till fjälls och tar hand om sina renar eller åker skoter. Att fiska och fånga fisk är också en populär lek, säger Diana.
På Naestie försöker man prata samiska så mycket som möjligt och både sagor och barnprogram är på samiska. Barnen på de andra avdelningarna lär sig dock också en hel del.
– Vi är tillsammans ute på gården, de både hör och ser vad det finns för samiska lekar och lär sig automatiskt nya ord, säger Diana, det är såklart spännande. Barn är nyfikna.
Eleonora Amorelli