- Startsida
- Bo, trafik och miljö
- Bostäder
- Boendemiljö
Boendemiljö
Vi vistas en stor del av vår tid inomhus. Därför är det viktigt att bostadsmiljön är så bra som möjligt. Viktiga faktorer i bostadsmiljön är temperatur, buller, radon, fukt, belysning och luftens innehåll av olika ämnen. Här kan du läsa mer om dessa faktorer.
För dig som bor i lägenhet
För dig som bor i lägenhet
Om du har problem med fukt, mögel, dålig luft, låg eller hög temperatur eller annat som påverkar din hälsa negativt ska du i första hand kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om du inte får hjälp kan du kontakta Kundcenter så hjälper de dig vidare.
Buller
Buller
Buller är allt oönskat ljud. I dagens samhälle finns en mängd olika ljud som kan uppfattas som störande. Buller kan orsaka sömnstörningar, hindra avkoppling och samtal. En del buller måste vi acceptera, men vid återkommande störningar kan det vara befogat med åtgärder.
Så här gör du om du är störd av buller
Den som känner sig störd ska själv först försöka att komma till rätta med problemet genom att kontakta den som har verksamheten som bullrar. Vid klagomål gör bygg- och miljöavdelningen en bedömning av bullret och i vissa fall även mätningar för att kontrollera ljudnivå.
Om du upplever att du störs av trafik ska du anmäla det direkt till Trafikverket.
Fukt och mögel
Fukt och mögel
Bostäder kan drabbas av fuktskador. En vanlig fuktskada är mögel. Fukt och mögel upptäcker du lättast genom att det luktar.
Det finns risk att du vänjer dig vid den här lukten. Därför kan det vara ett gott råd att fråga besökare om de tycker att det luktar mögel.
En annan sorts fuktskada är röta. Röta gör att saker som är byggda av trä kan bli svagare och gå sönder. Därför kan röta ställa till med olyckor.
Ett tecken på att det finns fukt i ett hus, är alltså lukten. Det kan bland annat lukta illa om tyger eller av en plastkasse som varit i huset.
Här är några andra tecken på fuktproblem
- Imma på fönstrens insida
- Fläckar av fukt
- Röta i trä
- Sten och puts som faller sönder
Ju tidigare du upptäcker en fuktskada, desto lättare är det att göra något åt den. Det kan gå att få stöd med pengar, för att laga skadorna.
Radon
Radon
Luften som finns i marken innehåller alltid radon. Utomhus späds radon snabbt ut, men inomhus kan det bli höga halter. Radon är en hälsorisk som man kan göra något åt. Du kan själv mäta radon i ditt hem genom att beställa radonmätare från ett godkänt mätlaboratorium.
Radon varken syns eller luktar, men det kan vara skadligt för din hälsa. Man räknar med att 250 000 villor i Sverige har för hög halt av radon. Bor du i ett hus som är drabbat kan du söka radonbidrag och få halva saneringskostnaden betald.
Läs mer om radon och vad du kan göra på Boverkets hemsida.
Länk till Boverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
-
Kundcenter Telefon: 0640 161 00 E-post: kundcenter@krokom.se
Läs mer
Sevesoanläggning
- Bor du i närheten av verksamhet som hanterar farliga kemikalier? Då behöver du känna till hur du ska agera vid en eventuell olyckshändelse.
- I Krokoms kommun finns följande Sevesoanläggningar:
- Svevia-Valsjön 1:112 Pdf, 272.1 kB, öppnas i nytt fönster.
- Reaxcer/Granbo-Åskott Pdf, 80.8 kB, öppnas i nytt fönster.