Tusentals går i S:t Olavs spår
Genom Krokoms kommun går en pilgrimsled som lockar vandrare från Sverige och världen. S:t Olavsleden stod färdig 2013 och numera vandrar cirka tusen pilgrimer leden varje år.
Året är 1030. En man och hans armé tar sig långsamt genom Jämtlandsskogarna på väg västerut. Mannens namn: Olav Haraldsson, Norges första enande kung och även landets första kristna kung. Hans mål: Trondheim, där han som exilkung ska återta sin krona. Trots sin beslutsamhet når inte Olav sitt mål utan stupar i slaget vid Stiklestad. Där kunde hans historia ha slutat, men i stället helgonförklarades Olav och hans grav i Nidaros, nuvarande Trondheim, blev ett av de största pilgrimsmålen i Europa under medeltiden.
Idag kan du och jag vandra i S:t Olavs fotspår. I och med den protestantiska reformationen upphörde pilgrimsvandringarna, men på 1980-talet ökade intresset för dem igen. I september 2013 återinvigdes S:t Olavsleden, vandringsleden längs den 580 kilometer långa rutt som S:t Olav tros ha tagit från Selånger vid Sundsvall till Trondheim. Slutmålet är den fantastiska katedralen Nidarosdomen. In i Krokoms kommun kommer leden från Frösön till Rödön, Näskott och Alsen; sedan går den vidare till Bleckåsen och in i Åre kommun.
– S:t Olavsleden är en av världens nordligaste pilgrimsleder och ett väldigt speciellt besöksmål. Vi har jobbat hårt för att få till en fin led som går genom historiska miljöer, säger Putte Eby på näringslivskontoret i Östersunds kommun som har drivit arbetet med S:t Olavsleden i många år.
År 2022 var det ungefär tusen personer som vandrade eller cyklade leden och majoriteten tar sig hela sträckan.
Han berättar att det är svårt att ha koll på exakt hur många som vandrar längs leden eftersom man kan gå kortare sträckor längs den.
– År 2022 var det ungefär tusen personer som vandrade eller cyklade leden och majoriteten tar sig hela sträckan. Vårt mål är att 3000 pilgrimer ska vandra leden per år.
Att cirka tusen personer per sommar vandrar genom kommunen är något som ger avtryck i bygdens näringsliv. På Kluksbua är pilgrimer en viktig kundgrupp, berättar handlare Barbro Olsson.
– I år började de komma redan i slutet av maj. De blir så glada när de kan komma hit och handla lite fika! Även Camp Östbacken i byn har fått ett väldigt uppsving i och med pilgrimerna, säger Barbro.
Utvecklingen av S:t Olavsleden har skett genom olika projekt som har drivits av kommuner längs leden. Det nuvarande projektet fokuserar på att marknadsföra leden internationellt och få fram fler boenden för pilgrimer.
– Det speciella med en pilgrimsvandring är att man går väldigt långt, och då vill man inte ha med sig ett tungt och otympligt tält, säger Putte.
Han betonar att det är viktigt att det finns många boenden i anslutning till leden.
– I Krokoms kommun fanns det för tio år sedan bara Wången som boendealternativ för pilgrimer längs leden men nu finns ett tiotal boenden. Många privatpersoner öppnar upp stugor och liknande. Det är jättebra, och fler boenden behövs. Kontakta oss om du bor efter leden och har en friggebod ledig!
Hanna Gimbergsson Lindh
Vill du veta mer om S:t Olavsleden?
www.stolavsleden.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.