Utrustning på utflykten

Fällbark kniv, superlim, tändstickor och plastbestick

Varje extra gram blir ett tyngre steg. Kort sagt, ta inte med dig mer utrustning än nödvändigt på utflykten eftersom det kan sänka totalupplevelsen. Här har vi listat några saker som bör finnas med i basutrustningen, oavsett om det är korta eller längre utflykter.

 1. Mobil med extra batterier. Ersätter både kamera, karta och uppslagsverk om det finns täckning. Kolla upp det innan färden. Annars bör ni överväga att ta med en satellit-GPS, såvida ni inte känner till området väl. Ett tips är att ta skärmdumpar av kartor med mobilen, så att de finns lagrade.
 2. Vattentät påse. Både för förvaring av mobilen och annat fuktkänsligt.
 3. Myggstift, alternativt myggnät att trä över huvudet för de som är extra känsliga.
 4. En lätt påse, både för att lägga fynd i, såsom bär eller svamp, eller för att plocka hem eventuellt eget och upphittat skräp.
 5. Kniv. Välj en lätt variant, gärna fällkniv, som ryms i fickan. Det räcker oftast med en kniv per sällskap.
 6. Basmat: Salt, en liten flaska matolja, havregryn, snabb-pasta, godis som inte smälter av solvärmen, folie, tändstickor, ett lätt kok-kärl, en liten flaska att fylla på vatten i, torkad mat och pulversoppor. Och såklart en lättvikts-spork, en kombination av gaffel, kniv och sked.
 7. Kläder: Lätta regnkläder, lätt-torkad skjorta och tunna strumpor/underkläder i förslagsvis ull eller bambu. Lätt mössa och vantar. Det kanske räcker med en extra jacka eller tjockare tröja som ni kan turas om att ha. Det naturliga valet är oftast att välja stövlar, men dessa kan både bli blöta och tunga av vatten och svett. Kolla upp terrängen som ni ska vistas i – det kanske räcker med träningsskor, som både är lättare och torkar snabbare.
 8. En liten flaska superlim. Laga kläder, stövlar, fiskespö och annat snabbt och enkelt.
 9. Ett kit med första hjälpen, samt en liten burk med salva, för både torra fötter och händer.
 10. Pannlampa, och eventuellt ett ljus med säker behållare, som både kan hålla eld vid liv, och användas för att ta bort fukt i tältet.
En man håller upp en öring
 • Anders Lundin
 • Naturnjutare från Offerdal

Meny