Upptäck Krokoms kommun – ett äventyr för stora och små

Ett barn med ryggen mot kameran som håller upp armarna mot en sjö.

Att låta barnen upptäcka och uppskatta sin hemkommun är en bra investering – både för dem själva och den plats vi delar på jorden. Att bli förälskad i Krokoms kommun är lätt hänt, det är liksom bara att öppna dörren så väntar äventyret.

Den här sommaren föreslår vi att du gör just det – ta med hela familjen på ”hemester”, både på när och fjärran turer.

Här kommer fem familjevänliga tips på utflykter i Krokoms kommun.

Rödön

Rödöbron är portalen till det stora äventyret i litet format. Här finns både vägnära badplatser, spännande stigar och bildsköna utsikter. Från park­eringen vid bron har du en lätt och barnvänlig promenad upp till den historiska Tibrandshögen, där du vandrar i själva Storsjöodjurets spår. Spring ikapp uppför kullen vetja! För­utom vackra vyer så finns det ofta ett sommarcafé bakom krönet, och natur­ligtvis chans att fixa jordgubbar till sommartårtan.

Läs mer om Storsjöodjurspaning i kommunen

Läs mer om Tibrandshögen

Läs mer om Jordgubbslandet på Rödön

Skylt som visar var man ska gå på en stig

Valsjöbyn

Valsjöbyn. Åk till norska gränsen – vilket kanske blir det närmaste ni kommer utomlands denna sommar. Men ni behöver faktiskt inte åka längre än till Valsjöbyn för att känna er som i en annan värld. Beskåda det mäktiga Rengsfallet, ta en fika på lanthandeln, besök Bränna Getgård och smaka högklassig ost, lär er om filmstjärnan Ann-Margret eller författaren Kerstin Ekman som båda har bott här. Ta en vandringstur längs Buvägen upp till en levande fäbod med magisk utsikt. Missa heller inte Gunnarvattets badstrand, som ligger norr om Valsjöbyn och även kallas Hotagsbygdens playa. En heldag med andra ord, eller kanske två.


Läs mer på Hotagen.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om badplatser i kommunen

Läs mer om gårdsbutiker i kommunen Öppnas i nytt fönster.

Salladsost i plastlåda

Tångeråsen/Rönnöfors

Kan en by vara ett utflyktsmål? Ja, såklart. Allra helst om det finns både vidunderliga utsikter och gott fikabröd i kombination. Café Sve i Tångeråsen erbjuder detta med råge, och om ni ändå är i fikartagen så föreslår vi att ni åker vidare till Rönnöfors och Café häma n’David i gamla skolan. Ta med både kameran och aptiten, ni kommer inte bli besvikna. Om ni känner er sugna på äventyr efter fikat och vill uppleva historiens vingslag så föreslås en tur till Gärde Hällristningar (nära Café Své) och Kristallgruvan i Olden. Ta med spade, handskar och en skarp blick så kanske just ni hittar skatten.


Läs mer om natur och kulturupplevelser

Läs mer om sommarcaféer i Krokoms kommun

Två barn som klättrar i Kristallgruvan

Önrun

Vi vågar påstå att världen inte blir mycket vackrare än så här. Fjälltoppen Önrun i västra Krokoms kallas i folk­mun för Sveriges vidaste vy, och an­led­ningen till det förstår du när du står på plats. Här erbjuds det nämligen ett storslaget panorama i 360 grader. Vid klart väder går det att spana ut mot inte mindre än 36 namngivna toppar upp till 15 mil i alla väderstreck. Under barmarkssäsongen kan du köra bil nästan hela vägen upp från Åkersjön. Om du är i krokarna så missa inte heller barnens naturstig, en spännande upptäcksfärd!

Här kan du läsa mer om vandringen upp till Önrun

Läs mer om barnens naturstig

Grön ris på toppen av Önrun med fjäll och människor i bakgrunden

Glösa Älgriket

Glösa Älgriket är en mäktig plats där du verkligen kan uppleva historiens vingslag. Nästan så att det kittlar lite i magen när man tänker på det...
Glösa Älgriket är ett tusenmeterlångt friluftsmuseum där du får möjlighet att uppleva hällristningar, älgklanens viste och lära dig om hur älg fångades med hjälp av fångstgrop. Kastas tillbaka i tiden!


Läs mer om Glösa Älgriket

Bild på två tidsenligt klädda personer utanför Glösa

Att tänka på

Innan du planerar in ett besök, stäm av med respektive besöksmål och följ alltid rådande rekomendationer och direktiv gällande covid-19.

Trevlig upptäcksfärd!

Porträttbild på en man, Anders Lundin
  • Anders Lundin
  • Naturnjutare från Offerdal

Meny