Så sätter du guldkant på utflykten!
![Kaffepanna över öppen eld](/images/18.16b58d71175023ff07f1da8/1602069691409/Sotpanna.jpg)
Visst är matsäcken ett måste på utflykten, men glöm inte att naturen är det bästa skafferiet av alla. I Krokoms kommun finns det ett nästan outtömligt lager av grönt och gott, som du självklart måste njuta av. Här kommer några tips på hur ni förgyller utflykten!
Skogen är full av delikatesser
Det godaste i naturen är gratis – nämligen bären. Vildbärsäsongen sträcker sig över fyra månader i Jämtland. Först hjortron, sedan blåbär och kråkbär, därefter hallon och lingon, för att sedan avslutas med rönnbär och enbär på hösten. Ät färska eller torka. Ett tips för hjortronsökaren är att börja jakten i skogslandet omkring 20 juli, och sedan söka sig högre upp mot fjällen i takt med att veckorna går. I Offerdalsfjällen går man sällan lottlös.
![En person med ryggen mot bild går på en grön äng.](/images/18.3850722a171ac20cd00d247d/1588603218155/smorbollar-vinklumpen.jpg)
Kaffe över öppen eld
En så kallad ”sotpanna” är en investering över flera generationer. Ett kärl som du både kan koka kaffe, fisk, soppor och annat i som smakar extra ljuvligt över öppen eld. Väger dessutom väldigt lite. Vattnet till kaffet hämtar du förstås direkt från älven eller sjön, kanske från Oxforsen eller någon annan porlande sträcka i Hårkan.
![Häller kaffe i en kåsa](/images/18.3850722a171ac20cd00d2450/1588602912739/Kaffe.jpg)
![Tillagad öring över öppen eld i ett foliepaket.](/images/18.3850722a171ac20cd00d2b4f/1588604655236/Matfisk.jpg)
Det gröna guldet
Jag köper väldigt sällan te, eftersom jag har i överflöd utanför knuten. Redan tidigt på sommaren börjar jag plocka älgörts-blad, nässlor och senare även blad från bärbuskar för att lufttorka. Räcker hela vintern, och gör gott för knopp och kropp.
![En hand håller ett knippe färska gröna örter.](/images/18.3850722a171ac20cd00d22db/1588602644944/O%CC%88RTER.jpg)