Så sätter du guldkant på utflykten!

Kaffepanna över öppen eld

Visst är matsäcken ett måste på ut­flykten, men glöm inte att naturen är det bästa skafferiet av alla. I Krokoms kommun finns det ett nästan out­tömligt lager av grönt och gott, som du självklart måste njuta av. Här kommer några tips på hur ni förgyller utflykten!

Skogen är full av delikatesser

Det godaste i naturen är gratis – nämligen bären. Vildbärsäsongen sträcker sig över fyra månader i Jämtland. Först hjortron, sedan blåbär och kråkbär, därefter hallon och lingon, för att sedan avslutas med rönnbär och enbär på hösten. Ät färska eller torka. Ett tips för hjortronsökaren är att börja jakten i skogslandet omkring 20 juli, och sedan söka sig högre upp mot fjällen i takt med att veckorna går. I Offerdalsfjällen går man sällan lottlös.

En person med ryggen mot bild går på en grön äng.

Kaffe över öppen eld

En så kallad ”sotpanna” är en investering över flera generationer. Ett kärl som du både kan koka kaffe, fisk, soppor och annat i som smakar extra ljuvligt över öppen eld. Väger dessutom väldigt lite. Vattnet till kaffet hämtar du förstås direkt från älven eller sjön, kanske från Oxforsen eller någon annan porlande sträcka i Hårkan.

Häller kaffe i en kåsa

Fisk till middag!

Att färsk fisk både är gott och nyttigt vet ju alla. I Krokoms kommun finns det gott vatten där du kan spara en matfisk eller två. Ta med salt, folie och lite örtkryddor så har du en lyxmåltid. Spana in kommunens fisketips på hemsidan – och köp ett teleskopspö som får plats i ryggsäcken.


Läs om fiskeparadiset

Tillagad öring över öppen eld i ett foliepaket.

Vad heter växten?

Ett sätt att få ut mer av naturen är att lära känna den bättre. Lär dig namnet på 100 växter, eller djur, så öppnas garanterat en ny värld. Kunskap är lätt att bära – och ger även chans att briljera.

Läs mer om naturupplevelser i kommunen

Det gröna guldet

Jag köper väldigt sällan te, eftersom jag har i överflöd utanför knuten. Redan tidigt på sommaren börjar jag plocka älgörts-blad, nässlor och senare även blad från bärbuskar för att lufttorka. Räcker hela vintern, och gör gott för knopp och kropp.

En hand håller ett knippe färska gröna örter.
En man håller upp en öring
  • Anders Lundin
  • Naturnjutare från Offerdal

Meny