Frihet med längd­skidor under fötterna!

Skidåkare tittar ut över ett kalhyggge

En snörik och fin vinter ska snart övergå till vår och barmark. En vinter där ett stort antal eldsjälar lagt ner oräkneliga timmar på att göra fina skidspår. Kung Bore har verkligen gjort sitt, både på gott och på ont.

Aldrig har jag sett så många skidspår i så fint skick, hört så många ens prata om längdskid­åkning, eller för den delen haft så svårt att få tag på ett par nya längdskidhandskar i butik så här på den sena delen av säsongen.

Hela Sverige har fått skidnoja!Och jag förstår, idag gör jag det, inte om du hade frågat mig för tio år sedan. Då var det bara alpin skidåkning som gällde, men den är åtminstone för stunden utkonkurrerad.

Frisk luft, hela kroppen får jobba, oavsett om du vill ha en lugn tur eller ett hårt träningspass. Vissa gånger med förtjusande bra glid där allt känns så lätt och ibland får du inte en centi­meter gratis utan får kämpa dig fram. Blå himmel och vindstilla, vårvintersolens första varma strålar i ansiktet eller -17 med fingrar och tår som kämpar för att hålla värmen. Även dagar med +-0, motvind och med snö eller i värsta fall regn som piskar emot ansiktet.

Vissa dagar är helt enkelt vinsten att få komma in och värma sig i duschen efteråt. Ibland är det stora målet bara att ta sig ut, och ibland är det inte ens skidåkningen i sig. Däremot att se barnens rödrosiga kinder och förväntansfulla ögon som ivrigt och otåligt väntar på att kvälls­fikat ska få intas i fikastugan som ligger i an­slut­ning till spåret.

Skidåkare i motljus

Men nu väntar den stora finalen, skarföret! Även om skidspåren är av varierande kvalité så här i slutet av säsongen så spelar det inte så stor roll. Det är på sidan av spåren som det bästa finns. Till fjälls, på myrar, på hyggen och sjöar, ja det finns oändligt med mil att utforska. Packa med matsäcken och ge er ut, nu när natten fortfarande bjuder på kallgrader och dagen på värme och ljus.

Kom bara ihåg att det kan bli en tyngre tur hem om man blir ute lite väl länge då skarföret försvinner i solen ;-)

Torr stubbe i vintermiljö
Porträttbild på en ljushårig leende kvinna
  • Louise Öhnstedt
  • Skidåkare

Meny