6 tips för en trygg vinterfjälltur

Två personer med hundspann som skidar längs led i vinterlandskap.

För en tryggare vinterfjälltur så ger Fjällsäkerhetsrådet dig 6 tips att tänka på innan du ger dig ut.

 1. Välj rätt utrustning
  Kläder och pjäxor ska tåla vind och väta. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas efter väder och temperatur. Bra utrustning behöver inte vara dyr och en klokt packad ryggsäck bör inte vara för tung.
 2. Meddela färdväg och beräknad ankomst
  Det är viktigt att någon känner till din planerade färdväg och när du räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om du inte skulle återvända som planerat.
 3. Anpassa turen efter vädret
  Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.
 4. Följ markerade leder
  Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De flesta gör klokt i att följa lederna, det minskar risken för att hamna i lavinfarliga områden och är ett säkrare alternativ om du av någon anledning skulle behöva hjälp.
 5. Ta med karta och kompass
  Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.
 6. Fråga erfarna människor
  Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar din planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.

Läs mer på Fjällsäkerhetsrådets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny