Fiske i Krokom – lekande lätt!

Ung kille rensar en fisk vid stranden av en å.

Om du inte redan fiskar så är det dags att göra det! Till er som redan bor i Krokoms kommun så säger vi grattis – eftersom du inte behöver åka längre än hit.

Men både bofasta och besökare är förstås välkomna att fiska i ett Europas hetaste områden, där det nästan alltid är nappgaranti. Här nedan finner du tips för både proffs, nybörjare och hela familjen:

Familjefiske

Familjefiske

Valsjöbyn

Detta eldorado har varit en naturlig anhalt för stora och små sportfiskare i hundratals år, och här har det fångats många fiskar som gått till historieböckerna. Valarna i Valsjöbyn är sedan länge ett begrepp, och det är sjöns stora öringar som åsyftas. Här ligger också det bildsköna Rengsfallet, som erbjuder ett fint fiske både nedströms och uppströms. I både Valsjön och Rengen rekommenderas långdragsfiske, men flugfiskaren kan ha mycket nöje vid Rengens utlopp där rödingarna patrullerar efter mörkrets inbrott. Båtar finns att hyra hos Fahlströms Fiskecenter.

Storsjön

Det här är Sveriges femte största sjö, och fisket med handredskap är helt gratis. Storsjön är känd för sina stora öringar, som vandrar upp till berömde Kvitsleströmmarna och Dammån för att leka. Det är trolling som är mest gångbart för de stora fiskarna, men från land hittar du gott om harr och sik inom kastavstånd, och även vikar med goda bestånd av gädda och abborre. Ett bra tips är att testa fiskelyckan vid Rödöbron!

Rörvattnet

Ett mycket lämpligt resmål för hela familjen, med boende och andra bekvämligheter nära fiskevattnet. Rörvattnet ligger på halva vägen av den 31 mil långa "Fiskevägen" mellan Krokom och norska Namsos, och här lönar det sig att fiska både sommar och vinter. På sommaren brukar det vara framgångsrikt med långdrag i Rörvattnet. Gångavstånd till flera tjärnar med fint ädelfiske, som du lurar till hugg med både spinnare och fluga.

Näversjöarna

Om du är sugen på ett klassiskt sjöfiske efter abborre och gädda så är Näversjöarna helt rätt plats. Här finns det dessutom grov fisk, så ta med en rejäl håv om lyckan skulle vara framme. Små spinnare/jiggar och traditionellt maskmete är gångbara metoder, men sjön är även vida känd för sitt roliga flugfiske efter gädda. Båt finns att hyra i byn Näversjön, och med lite tur så hugger även en bättre öring på kroken.

Näldsjön

En vidsträckt sjö med massor av fina rastplatser och bra fiskeställen. Båt rekommenderas på sommaren, då det tas gott om fin öring. Även ett fint bestånd av gädda och abborre. Vid utloppet i Ytterån går det exempelvis att hitta fina ställen att fiska på från land.

Fjällfiske

Fjällfiske

Bakvattnet

Krokoms kommun kan stoltsera med många vägnära fjällvatten, och ett av dessa är Bakvattnet. Här kan du enkelt vandra ned från campingen och uppleva ett fint fiske efter både röding och öring, och det är inte ovanligt med kilosfiskar. Det sker kontinuerligt utsättning av fisk från den lokala stammen. Det går att hitta bra platser från land, men fiske från båt rekommenderas, som finns att hyra i byn.

Almdalen

Hotagens naturreservat tillhör Europas sista vildmarker, med både gammelskog och ett pärlband av fiskevatten. Här har Svenska Turistföreningen ett mycket trivsamt besöksmål i form av Almdalens Fjällgård. Den ligger ungefär en mil från närmaste bilväg, och det finns fina fiskevatten åt alla väderstreck. Som dagstur rekommenderar vi Häbbersflyarna och närliggande Grubbvattnet.

Nils Jonsa-vattnet

Trevligt fiske efter öring i klassen 3-7 hekto, dessutom i storslagen natur. Det här är ett relativt lättillgängligt fjällfiske, där du får ta bilen förbi Foskvattnet och fram till en vändplan. Där väntar drygt tre kilometers fin vandring längs en vacker å upp till första flyarna, och sedan är det bara att börja kasta efter öringarna. Vattnet ingår i statens kort över fiske i renbetesfjäll.

Sandtjärn/Långvattnet

Om du vill kombinera fjällvandring med fiske så erbjuder Offerdalsfjällen mycket goda förutsättningar. Vi rekommenderar byn Jänsmässholmen som utgångspunkt, och då har du ungefär 15 kilometer till fina fiskeområdet Sandtjärn/Långvattnet och Ruckeltjärnarna. Naturliga bestånd av röding och öring väntar som belöning.

Vinklumpen

Här vid vägs ände så har du hela äventyret framför dig. Du kommer snabbt upp på höjd, och sedan väntar mil efter mil med fina fjällvatten. Många av dem ingår i Länsstyrelsens allmänna fiskekort för renbetesfjäll, och det finns både tjärnar och sjöar med fina bestånd av öring och röding.

Strömfiske

Strömfiske

Nedre Långan

Stora delar av Långan ger intrycket av jungfrulig mark, och det är inte ovanligt att du blir själv hel dagen på ett ställe. Här är det inte mängdfiske som gäller, utan det handlar om ett utmanande fiske efter stora individer. Ett tips är att vara ute redan tidigt på morgonen, eftersom det brukar vara trögt på eftermiddagarna. De stora harrarna visar sig sällan genom vak, men det går ändå att lura dem att stiga till en torrfluga om du nöter på. Mycket av fisken sätts tillbaka så att de finns kvar för nästa besökare.

Långsån

En vacker å som ringlar sig ned från fjället till skogslandet, med bitvis mycket fint öringfiske. Den övre delen mellan Stora Mjölkvattnet och Tuvskäldrets kallas för Långsåfisket, och fiskekort köps direkt i kortautomat i byn Höjden, mellan Olden och Långsån.

Den nedre delen av ån kallas för Åkrokensfisket, och är ett exklusivt fiske i 9 kilometer som bokas i förväg genom Camp Sovvene. Det brukar vara fullbokat – så var ute i god tid för att få plats där.

Toskströmmen

Denna klassiska ström mellan Valsjön och Hotagssjön är vida känd i fiskekretsar. Ett mer lättillgängligt storfiskvattten går knappast att finna, eftersom det bara är att parkera vid bron längs väg 340 och börja fiska. Öringar och grov harr står på menyn, och för häftigaste upplevelse rekommenderar vi att du försöker lura dem med ett flugspö. Bäst fiske brukar vara mellan 21-02.

Hotagsströmmen, Hårkan nedströms Laxviken

Till Hotagsströmmen kommer det fisketurister från hela Europa, på jakt efter någon av de stora öringarna som backat ned från sjön för att frossa på insekter. Här fångas det årligen öringar på 5 kilo och över, även om de flesta får nöja sig med fångster kring kilosstrecket. Det finns även ett bestånd av storvuxen harr, som är lättast att komma till tals med i början av sommaren innan den stora invasionen av fiskare inletts. De största fiskarna tas på streamer, men även små superpuppor och nattsländeimitationer kan ge förbluffande stora fångster.

Edsforsen, Hårkan nedströms Sandsvikssjön

Här stannar många fisketurister till på sin resa genom Jämtland. Mer lättillgängligt harrfiske än så här går knappast att hitta, där du kan fånga en 7-hektosfisk bara tre meter från bildörren. Här finns det gott om allt, harr, insekter och även sportfiskare. Vill du vara ensam, så gör du bäst att söka dig någon annanstans än till Edsforsen. Men vill du ha ett socialt och roligt torrflugefiske så har du kommit helt rätt. Fisket kan vara bra redan på förmiddagen, men den stora vakfesten börjar oftast efter skymningens ankomst.

Fiskare vid foten av ett vattenfall.
En man håller upp en öring
  • Anders Lundin
  • Naturnjutare från Offerdal

Meny