Stärkt föräldraskapsstöd
Du som är förälder eller annan viktig vuxen för ett barn är viktig då du har en unik möjlighet att främja barnets hälsa och utveckling! Nu arbetar vi i Krokom för att utveckla stödet till dig som förälder.
Projektet Stärkt föräldraskapsstöd utgår från metodstödet "Att lyckas med föräldraskapsstödjande arbete" Länk till annan webbplats. Projektet ska bidra till följande:
- Utveckla och bygga ett hållbart föräldraskapsstöd.
- Bättre spridning av vilket föräldraskapsstöd som finns i kommunen.
- Bättre samverkan mellan olika aktörer (inom kommun, region, statliga aktörer och civil sektor) som erbjuder föräldraskapsstöd i kommunen. Genom samverkan kan vi bli mer effektiva i arbetet med föräldraskapsstöd men också nå projektets mål om att alla föräldrar i kommunen ska erbjudas information om hur de kan bidra till barns positiva hälsa och utveckling.
Aktiviteter
Kartläggning
Kartläggningen som är utförd i Krokoms kommun visar bland annat:
- Kommunen är en glesbygdskommun, vilket innebär utmaningar med att nå ut med föräldraskapsstöd. För att främja bättre förutsättningar för en god och jämlik hälsa kommer vi att erbjuda digitalt föräldraskapsstöd i större utsträckning än tidigare. Vi strävar också efter att erbjuda språkstöd vid behov.
- Kommunen erbjuder en hel del insatser till föräldrar med yngre barn samtidigt som undersökningar visar att föräldrar har störst behov av stöd när barnen är i tonåren. Framöver kommer det erbjudas fler insatser riktade mot föräldrar med äldre barn.
- Under 2024 utfördes en intervjustudie av Maya Alshawi, magisterstudent på socionomutbildningen vid Mittuniversitetet "En kvalitativ intervjustudie om föräldraskapets utmaningar och behovet av föräldraskapsstöd
via socialtjänsten" Här kan du läsa studien Länk till annan webbplats.. - Kommunen saknar stöd till separerade föräldrar. Därför införde kommunen SES - stöd till separerade föräldrar vid skilsmässa under 2023.
Här kan du läsa mer om SES
Hur arbetar staten med stöd till föräldrar?
- Agenda 2030 Länk till annan webbplats. Genom Agenda 2030 har Sverige åtagit sig att verka för en långsiktig hållbar utveckling och arbetet med föräldraskapsstöd är ett sätt att arbeta med detta.
- Nationellt folkhälsomål och målområden Länk till annan webbplats. Föräldraskapsstöd bidrar även till det folkhälsopolitiska nationella målet "att skapa samhälleliga förutsättningar för god och jämlik hälsa i hela befolkningen och att minska de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation". Samt till målområde 1 "Det tidiga livets villkor". Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med folkhälsa. Länk till annan webbplats.
- Barnkonventionen Länk till annan webbplats. I barnkonventionen som blev lagstadgad i Sverige 2020 är det tydligt att barnets föräldrar eller annan vårdnadshavare har huvudansvaret för barnets uppfostran och utveckling. Enligt barnkonventionen behöver staten stödja föräldrar och andra viktiga vuxna med att ge barnet en bra uppväxt.
- Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats. (MFOF) har som uppdrag att främja goda uppväxtvillkor för barn och unga genom att sprida informaion och öka kunskapen till professionella om föräldraskapsstöd och familjerätt.
På Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) kan du ladda ned En nationell strategi för ett stärkt föräldraskapsstöd i pdf-format:
Strategins mål är att alla föräldrar ska erbjudas stöd under barnets hela uppväxt. För att nå det målet finns tre områden som strategin beskriver som viktiga att arbeta med.