Att lära sig svenska blir enkelt med appen Lingio

När enhetscheferna vid lokalvården märkte att svenskan inte räckte till hos medar­be­tarna, började de leta efter ett effektivt sätt att stötta svenskainlärningen. Så hittade de till språkappen Lingio, och nu ser det lyckade pilotprojektet ut att bli permanentat.

På Krokoms enhet för lokalvård bubblar det av energi, och det märks snabbt att enhetscheferna Marlene Hallqvist och Pär Bengtsson (som genast ber oss att kalla honom Pelle) är sådana som får saker att hända. Marlene har varit enhetschef för lokalvården i Krokom sedan 2007, och undan för undan har de nysvenska kollegorna på enheten blivit fler. Det blev allt knepigare att kommunicera på svenska, och det gemensamma arbetsspråket blev snart engelska – ett språk som varken chefer eller medarbetare alltid var bekväma med.

Pilotprojekt inom lokalvård, arbetsmarknad och integration
Även om ett av kraven för att arbeta på lokalvården i Krokom är att förstå svenska, vill varken Marlene eller Pelle gå miste om en bra rekrytering på grund av att personen i fråga fortfarande håller på att lära sig språket. När de fick tips om Lingios svenskakurser, särskilt anpassade för arbetslivet, kändes det intressant direkt.

– Vi hörde av oss till Lingio och blev erbjudna ett möte på en gång. Under genomgången satt vi sedan bara och log båda två – vi var väl världens enklaste kunder. Men det kändes bara så himla mitt i prick för oss, säger Pelle Bengtsson.

Mötet med Lingio ledde till ett pilotprojekt som ordnades i samarbete med kommunens enhet för arbete och integration. Pilotprojektet fylldes snabbt på med tio kursdeltagare från lokalvården och tio från kommunens integrationsprogram.

Uttalsövningar gör det enklare att utöka ordförrådet
Richard, Abrehet, Trhas, Mohammad, Filmawit, Rigiat, Tuyba och Zakia har hunnit göra klart sin första kurs. Det är en glad och pratsam grupp, och det blir många skratt när vi pratar om hur det är att lära sig ett nytt språk från grunden. De är helt överens om att Lingio har varit till stor hjälp, särskilt för att utöka ordförrådet och lära sig hur de nya orden uttalas.

– Med Lingio har jag lärt mig att uttala orden rätt. Jag har lärt mig många nya ord, och det hjälper mig att skriva meningar, berättar Filmawit.

Hon jobbar på öppna förskolan och har precis börjat med Lingios kurs för hemtjänsten. Många av de ord som hon lär sig kommer till användning även på förskolan.

– Ibland när jag läser orden högt börjar jag skratta. Ett ord kan kännas enklare innan man har hört hur det låter, berättar Rigiat.

Thras stämmer in.

– Men det bästa med Lingioappen är att man kan lyssna, läsa och skriva. Det är toppen, säger Thras.

För Mohammad har det varit värdefullt att lära sig både ord med flera betydelser och ord som är väldigt lika varandra. Som exempel tar han upp rör och röra.

– Eller trasig och sönder, som betyder samma sak. Först förstod jag inte skillnaderna, men nu gör jag det, säger han.

Här stämmer Pelle in, han säger att svenskan har, som alla språk, sina egenheter, och det är bra att de lyfts i kurserna. Zakia, som lär sig svenska både via SFI och Lingio, tycker att Lingio har hjälpt henne att förbättra läsförståelsen. Det är till stor hjälp för att lära sig att skriva på svenska, vilket är ett av hennes huvudmål.

Meningsfullt mobilspel som ger nya ord i stället för poäng
Det är tydligt att alla i gruppen har stor nytta av vokabulären, som är specifikt anpassat till arbetslivet. Tyuba säger att Lingio har lärt henne nya ord inom just vård och omsorg.

– SFI-kunskaperna är till nytta i mataffären och utanför jobbet, medan Lingio är till nytta på jobbet, säger Tyuba.

Det håller även Abrehet med om. Hon lyfter flexibiliteten och det roliga formatet, att kurserna är utformade som mobilspel. Richard berättar att han använder appen hemma, det passar honom bäst att lära sig svenska hemma, efter jobbet.

– Då kan jag sitta och spela även om jag känner mig trött, säger Richard, som har jobbat tre år vid lokalvården.

Pelle noterar hur ordförrådet har växt hos alla sedan de sist hade en gemensam fika. Även motivationen har växt i takt med att deltagarna har lärt sig mer.

– En av våra deltagare tycker att Lingio känns som ett meningsfullt Candy Crush. I stället för att bara tjäna poäng, så tjänar man nya ord till sitt ordförråd. Nu hänger medarbetarna med på våra arbetsplatsträffar, och det räcker att skicka kallelsen bara på svenska. Det känns jättebra, konstaterar han.

Meny