Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Virvlande värld av filmfantasier

Ella Milton, My Jacobsson, Alva Eriksson, Amilia Bergman Prestberg och Clara Andersson är några av eleverna i Nälden och Dvärsätt som har skapat film under våren under ledning av Clara Bodén.

På Dvärsätts skola möts jag av en grupp underbara fritidsbarn som är en del av det mest spektakulära och äventyrliga film­pro­­jektet någonsin.

Kulturskolan har med stöd från Filmpool Jämtland och bidrag från Svenska Filminstitutet satt igång ett magiskt filmprojekt, riktat till barn i åldrarna 7–10 år.

Plötsligt står en liten individ framför mig och utropar ”Jag älskar katter!” Det är också denna person som snabbt påpekar att dennes efternamn, Hansson, stavas med två s. På golvet i rummet ligger en gigantisk, färgglad matta där alla barnen som är en del av filmprojektet samlas. De presenterar sig för mig och fotografen Anneli, en efter en, medan de sitter eller halvligger på mattan. Energin i rummet är märkbart elektrisk. Efter en liten stund med genomgång överröstar filmskaparen och dokumentärfilmaren Clara Bodén sorlet.

– Ni vet vad ni ska göra, eller hur? Kom till mig om ni behöver hjälp med redigeringen, ropar hon.

Barnen, en del i scenkläder, börjar röra sig mot sina olika inspelningsplatser, beväpnade med stativ och surfplattor som de filmar med. De vet vilka scener de har planerat att spela in.

Det är jätteroligt att pröva något nytt,
och känna hur det är att vara någon annan

Amilia och Alva gör en skräckfilm, ”Tjuven och Tanten”, en läskig historia där tanten blir allt sjukare och till slut avlider, vilket gör att tjuven passar på. Hur den slutar är inte helt klart ännu.

– Det är jätteroligt att pröva något nytt, och känna hur det är att vara någon annan, säger Alva.

Lusten att skapa, agera och låta fantasin flöda i det egna berättandet är ned­ärvd i våra gener. I det här projektet flödar den fritt utan att hämmas av så­rande kommentarer eller kritik. Allt är tillåtet. Det syns att barnen har roligt och att hjärnorna jobbar på högvarv när fantasier förverkligas. Clara Bodén har lång erfarenhet som filmare och leder två fritidsavdelningar med film­skapande i Dvärsätt och Nälden. I Nälden har det varit så stort intresse att flera grupper skapats. Under våren har grupperna fått testa en mångfald av olika sorters filmskapande bland annat att animera såväl som mer doku­men­tärt berättande med.

– Vi drog igång strax efter sportlovet. Möjligheten att skapa egna berättelser är fantastisk. Barnen får se sig själva i helt andra roller de inte är vana vid, och det ger en kittlande känsla av äventyr och upptäckt, säger hon.

Möjligheten att skapa egna
berättelser är fantastisk.

Clara hyllar Kulturskolans chef Annika Berkö som dragit i trådarna för att projektet ska kunna bli verklighet. Målet är att det ska kunna vara en del av fritids verksamhet även när projektet avslutats. Därför är personalen i allra högsta grad delaktig och involverad.

Här på Dvärsätts skola är det inte bara enkelt att gilla katter, det är även film­upplevelserna ”Fest i Bäst” och "Tjuven och Tanten”. Det unika film­pro­jektet sprider glädje och entusiasm och visar barnen att deras fantasier och krea­tivitet kan bli verklighet på vita duken.

Håkan Lundqvist

Meny